Hirdetés

Szolnoki delegáció egyeztetett a Debreceni Egyetemen

unideb.hu

2019.09.09. 13:41

Szolnoki delegáció egyeztetett a Debreceni Egyetemen
(Fotó: unideb.hu)

A közös munkáról és a lehetőségekről tárgyaltak.

Hirdetés

Gazdaságfejlesztési, oktatási és kutatási együttműködési lehetőségekről egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor és Szabó István, Szolnok alpolgármestere a megyeszékhely testvérvárosainak képviselői kísértében a Debreceni Egyetemen. A szolnoki önkormányzat és a Debreceni Egyetem januárban írt alá stratégiai megállapodást, melynek köszönhetően a Tisza-parti város az egyetemi tudásbázis révén bekapcsolódhat a Kelet-magyarországi régió gazdaságfejlesztésébe.

A közös munka egyik mérföldköve volt, hogy augusztus elsején a Neumann János Egyetem szolnoki Gazdálkodási Kara beolvadt a Debreceni Egyetembe, így a szolnoki kar 270 elsőévese már a DE hallgatójaként kezdi el a tanévet szeptemberben.

Szabó István alpolgármester a német, lengyel, finn, észt és román települések képviselőivel egyebek mellett gazdaságfejlesztési, oktatási és tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztettek szeptember 6-án.

– Szolnok gazdasági életében meghatározó szektor az ipar, jelentős tradíciója van a vasúti járműgyártásnak. Jelenleg a svájci Stadler vonatgyár készít vagonokat a városban, részükről is hatalmas az igény a megfelelően képzett szakemberekre. Emellett a járműipar más ágazatainak szereplői is jelen vannak Szolnokon, részükről is van érdeklődés a humárerőforrás, valamint az egyetemi innovációs és tudásbázis iránt. Nem csak a város, de az egész megye gazdaságfejlesztésére élénkítő hatással lehet a Debreceni Egyetem, amely régiós tudásbázisként a térség innovációs ökoszisztémájának hajtómotorja – jelentette ki Szabó István. Hozzátette: a járműgyártás mellett az egészségipar lehet az együttműködés másik meghatározó területe, reményeik szerint a gazdaságtudományi képzések mellett hamarosan egészségügyi képzések is indulhatnak Szolnokon.

Szilvássy Zoltán rektor az együttműködés kapcsán kifejtette: a megyeszékhely vasútgépészeti oktatásának revitalizálása fontos célkitűzés, amely jól illeszkedik az intézmény negyedik missziós tevékenységéhez.

Az egyetemi vezető a Nagybánya alpolgármesterével folytatott egyeztetésről szólva elárulta, hogy fontos határon átnyúló együttműködések alapjait rakták le a Debreceni Egyetem és egyes nyugat-romániai felsőoktatási intézmények között.

Szóljon hozzá!

Hirdetés