Hirdetés

Pénzmosás miatt ítéltek el egy román férfit Debrecenben

civishir.hu

2019.09.09. 11:15

Pénzmosás miatt ítéltek el egy román férfit Debrecenben
A kép illusztráció.

Összesen több mint 37 millió forintot adott át ismeretleneknek.

Hirdetés

A Debreceni Törvényszék szeptember 9-én előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a román férfinak az ügyében, aki 2015-ben közreműködött több millió forint eredetének az eltitkolásában, mely bűncselekményből származott.

A bírósági tényállás szerint az 51 éves vádlott 2015-ben saját vállalkozást üzemeltetett Romániában, amely során traktorokat vásárolt és értékesített tovább. Munkája során Londonban megismerkedett egy, az eljárás során be nem azonosított személlyel, akinek csak a becenevét tudta. Megállapodtak, hogy a vádlott céget alapít Magyarországon. A vádlott ingatlanokat akart vásárolni, majd a felújítást követően haszonnal továbbadni, az ehhez szükséges tőkét pedig az ismeretlen személy bocsátotta volna rendelkezésére, a haszonból pedig fele-fele arányban részesedtek volna.

A román férfi 2015 szeptemberében megalapította a céget, amelynek tagja és ügyvezetője is lett egyben, a gazdasági társaság nevében pedig két magyarországi pénzintézetnél egy-egy folyószámlát nyitott. A vádlott ezután a folyószámla számait és a céggel kapcsolatos egyéb adatokat is közölte ismerősével. Gazdasági tevékenységet a román férfi végül nem végzett, a céget kizárólag pénzmosásra használta.

A vádlott bankszámlájára érkezett a pénz

Az eljárás során ismerté nem vált bűnelkövetők különböző külföldi gazdasági társaságokat tévesztettek meg internetes adathalászattal, így az átvert cégek nem a tényleges kedvezményezettek részére, hanem a román vádlott bankszámláira utaltak összesen több mint 37 millió forintot. Az afgán és olasz székhelyű felek bank swift üzenetben csalás bűncselekményre hivatkozva kérték az összegek visszautalást, de az már nem állt rendelkezésre.

A pénzösszegek egy részét a vádlott tudomása szerint az ismerőse külföldi bankszámlákra utalta. A fennmaradó pénzt a román férfi bankkártyával vette fel a bankfiókban és azt Romániában, készpénzben adta át ismerősének.

Valós gazdasági kapcsolat a román férfi cége és az utaló cégek között nem volt, a sértetteket az utalás előtt ismeretlen személyek ejtették tévedésbe és ennek hatására utalták a pénzeket a vádlott bankszámláira. Az 51 éves D. R. közreműködött abban, hogy a bankszámlákról felvett pénzek ismeretlen bűnelkövetőkhöz jussanak. Az ügyben a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult nyomozás.

D. R. az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte. A bíró a vádlottat bűnösnek mondta ki üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettében, ezért őt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, Magyarország területéről pedig 5 évre kiutasította.

Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerős.
románDebrecenpénzmosás

Szóljon hozzá!

Hirdetés