Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

NI-misszió és siker: diákok ezreit érik el és inspirálják

| 2019. 09. 20. | 10:11:00
10 éves az NI Mentorprogram. A társadalmi felelősségvállalás egyik legszebb példája Debrecenből.
NI-misszió és siker: diákok ezreit érik el és inspirálják
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A National Instruments NI Mentorprogramja az idén ünnepli 10. tanévét. Az egyedülálló program célja, hogy a diákokkal játékos módon megszerettesse a természettudományokat és a programozás alapjait, hogy nagyobb kedvvel válasszák a tudományos, mérnöki és informatika pályát. A projekt sikerét mutatja, hogy országosan és határon túl már 145 intézmény kapcsolódott be a közös munkába. Az NI Mentor Program 10. tanévnyitóját hagyományosan az Agóra Tudományos Élményközpontban tartották meg szeptember 19-én mintegy 100 pedagógus részvételével. A konferencia megnyitóján részt vett Papp László, Debrecen polgármestere is.

A National Instruments döntéshozói 2001-ben bizalmat szavaztak Debrecennek, amikor itt létrehozták első tengerentúli leányvállalatukat és az azóta eltelt időszakban mélyreható változásokat értek el a város gazdasági, oktatási életében egyaránt – mondta köszöntőjében Papp László, Debrecen polgármestere. Az NI Mentor program pedig a társadalmi felelősségvállalás egyik legszebb missziója és példája, amit az NI Hungary Kft. 10 éve végez nemcsak Debrecenben, hanem a régióban, sőt az országhatáron túl is. Eredményességét jól mutatja, hogy több mint 6 000 diákot tudtak elérni és inspirálni a természettudományok, a mérnöki szakmák választására. Ezek a nagy hozzáadott értékkel bíró szakmák egyre nagyobb szerepet töltenek be Debrecen gazdaságában, - hangsúlyozta a városvezető - ezért külön köszönet illeti Ábrahám Lászlót és az NI-t, hogy ilyen hatékony módon tudja segíteni Debrecent jövőképének kialakításában.

Bruttó félmillió felett

Mi egyedül nem tudtunk volna ilyen eredményeket elérni ezzel a programmal, ha nem lettek volna partnereink, támogatóink a pedagógusok, akik segítettek abban, hogy a gyerekek érdeklődését felkeltsük több mint 145 intézményben – emelte ki dr. Ábrahám László. Az NI Hungary Kft. ügyvezetője szerint nem öncélú a műszaki pályák választása, mert ma már mind nemzetgazdasági szinten, mind egyéni szinten az előállított érték, az életminőség, a jövedelem tekintetében nagy hozadéka van. Ha valaki ezen a területen tanul tovább, - idézte az Oktatási Hivatal legfrissebb kimutatását Ábrahám László - akkor a műszaki és az informatikai diplomával rendelkezők bruttó átlagjövedelme meghaladhatja a félmillió forintot. Ezért fontos - tette hozzá - hogy a gyerekek és a pedagógusok mellett a szülőket is minél jobban bevonják a pályaorientációba.

Dr. Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem megbízott műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint azért is bír nagy jelentőséggel az NI Mentor program, mert jó bázisa, fontos része a szakmai utánpótlásnak. Az itt dolgozó cégeknek, a városnak, illetve a Debreceni Egyetemnek ugyanis közös célja, hogy minél több fiatal itt tanuljon a műszaki képzésben, itt szerezzen diplomát és majd itt találjon munkát.

Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont ügyvezetője elmondta, hogy az NI Mentor tanévnyitó konferenciának már ötödik éve ad otthont az Agóra Tudományos Élményközpont. Az NI Hungary Kft-vel – amely kiemelt partnere az Agórának - nem csak ebben a projektben működnek együtt - hangsúlyozta Somogyi Béla. Egyre többször közösen szerveznek olyan eseményeket, amelyek célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése. Rövidesen útjára indul az az NI-Agóra Tanári Klub, amely 5 alkalmas kezdő, 5 alkalmas haladó foglalkozás keretében a pedagógusok fejlesztésére irányul.

Az ünnepélyes tanévnyitón az NI Hungary Kft. külön plakettel köszönte meg azoknak az intézményeknek a közreműködését, amelyek 10 éve folyamatosan részt vesznek az NI Mentor programban. Ilyen elismerést kapott a Debreceni Dózsa György Általános Iskola, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája és a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium. A Program kezdetétől elhivatott mentori munkáját ismerték el Krizsán Gábornak, az NI szenior karbantartó mérnökének. A plaketteket dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője és Makkai Csanád, az NI Hungary Kft. mérnökségi vezetője adta át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
Orbán a romákra is számít a választási küzdelemben
A miniszterelnök a Fidesz-KDNP kampányindító rendezvényén mondott beszédet.
Hirdetés
Hirdetés
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
Svájci ITF-tenisztorna: Bondár elődöntős
A szoboszlói játékos 108. a világranglistán.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.