Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már kijárt! Kollégiumot avattak Debrecen-Pallagon

| 2019. 09. 30. | 19:49:00
Magas szintű az oktatás és fejlődik az infrastruktúra a Balásházyban.
Már kijárt! Kollégiumot avattak Debrecen-Pallagon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kollégium- és haranglábavatóval nyitotta meg jubileumi programsorozatát a Debreceni Egyetem pallagi középiskolája hétfőn. A Balásházy idén ünnepli a középfokú agrárszakképzés indításának 80. évfordulóját.

– A Balásházy-nak van egy sajátos arculata, egy olyan identitásformáló kisugárzó ereje, amely az itt végzetteket még évek, évtizedek múlva is arra készteti, hogy visszatérjenek és tudásukhoz, tehetségükhöz mérten részt vegyenek az iskola életében, hozzájáruljanak annak fejlődéséhez – hangsúlyozta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes az intézmény felújított kollégiumának, illetve az épületek között felállított harangláb avatóünnepségén.

Szlezák László aranykalászos harangöntő alkotása 1933-ban kapott helyet az intézményben, de az elmúlt évtizedekben erősen megrongálódott, még egy háborús lövedék nyoma is felfedezhető rajta.

– Ez a harangláb mindig meghatározó jelképe volt az iskolához szervesen kapcsolódó fiú és lánykollégiumnak, nemzedékek keltek és tértek nyugovóra a hallatán, szinte vezényelte mindennapi életüket. Régi fénye azonban megkopott. Ezt észlelte egykori kiváló diákunk, Rózsa Péter, aki önzetlen felajánlást tett és elvállalta a harangláb felújítását, renoválását – emelte ki köszöntő beszédében Filep Miklós intézményvezető. Hozzátette: az iskola legalább olyan hálás a munkában résztvevő szakembereknek, mint a fenntartó Debreceni Egyetemnek, amely a kollégium teljes körű felújításának költségét biztosította.

A beruházás első ütemében 120 millió forintot fordítottak az épületek energetikai korszerűsítésére, a szeptember elején befejeződött második ütemben pedig a belső munkálatok, így a gépészet, a burkolatok és a bútorzat cseréje valósult meg 180 millió forintból. Az így kialakított, zömében háromfős szobákban laknak az iskola sporttagozatos diákjai, a DLA növendékei is.

- A Debreceni Labdarúgó Akadémiát egy több évtizedes múltra visszatekintő intézmény várta itt Pallagon, azóta is kiváló partnerségi viszonyt ápolunk a Balásházyval. Az oktatási színvonal emelkedése mellett az infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, ami a mi munkánkat is nagyban segíti, hiszen ebben a felújított kollégiumban modern és minden igényt kielégítő körülmények között töltheti mindennapjait a jövő labdarúgó nemzedéke – mondta Makray Balázs, a DLA ügyvezetője.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke szerint az intézmény fejlődése az ágazat jövője szempontjából is fontos. 

– A magyar agráriumnak a hagyományra és az innovációra kell épülnie, arra a tudásra, amit mi magyarok itt a Kárpát-medencében megmutattunk. De hogyan lehet ezt úgy továbbvinni, hogy a 21. században is megállja a helyét? A Balásházyban ez a receptúra adott, hiszen ez a nagyon komoly hagyományokra épülő középiskola a fenntartó Debreceni Egyetemmel együtt a térség legnagyobb tudásbázisa – hívta fel a figyelmet Szólláth Tibor. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.