Hirdetés

Hirdetés

Leszorítanák a társasházépítéseket egyes debreceni területeken

Cívishír

2019.09.21. 08:21

Leszorítanák a társasházépítéseket egyes debreceni területeken
A Liget lakóparkban sem hagyták annyiban (Forrás: Google)

A Liget lakóparkban és Pallagon is változtatnának a szabályokon.

Hirdetés

Hirdetés

Nemcsak a Diófa utcán szorítja le a városvezetés a társasházépítéseket, hanem a Liget lakóparkban is. A város északnyugati részén a 2000-es évek elején felépült negyed tehetős környék százmillión felüli ingatlanokkal. A problémájukról írt már a Cívishír májusban, a lényeg, hogy a családi házas lakóparkban egy helyi ingatlanfejlesztő többlakásos társasházépítésekbe fogott. A lakók ezt persze rossz néven vették, hiszen nem azért adtak ki már 15 éve is komolynak számító pénzösszeget, hogy zsúfolt utcákba költözzenek. Gyorsan összegyűjtöttek majdnem száz aláírást, a közgyűlés pedig a tavasz végén változtatási tilalmat rendelt el a területre, azaz megtiltotta az akkori állapotokon való változtatást.

A főépítész mostani előterjesztése – amelyről a szeptember 26-i közgyűlésen szavaznak – azt javasolja, hogy zártsorú beépítés esetén legfeljebb egy, szabadon álló beépítés esetén legfeljebb két rendeltetési egységet, a gyakorlatban lakást engedélyezzenek.

Telkenként legfeljebb kettőt

A Debrecenhez közeli Pallag esetében szintén módosítanák a helyi építési-szabályozási tervet. Gábor István főépítész javaslata szerint a településrész északkeleti és nyugati részén telkenként legfeljebb két lakás alakítható ki, amelyeket egy épülettömbben kell megépíteni. A módosítás hátterében valószínűleg a Liget lakóparkéhoz hasonló problémák húzódnak meg. Vagyis nem szeretnék, ha egy laza beépítésű kertvárosias övezetben egyszer csak oda nem illő, nagy tömegű társasházak jelennének meg az elmúlt évek ingatlanpiaci robbanásának következményeként.

Pallag lakossága egy 2011-es népszámlálás szerint 599 fő volt, akkor 189 lakást említettek. Valószínű, hogy ezek a számok 8 év alatt emelkedtek. Pallagon jött létre a DVSC labdarúgó klubjának utánpótlásbázisa és épült fel a nemzetközi iskola. Egy kézilabdacsarnok felépítése folyamatban van, míg a Debreceni Egyetem felújította a fenntartásába került Balásházy középiskolát.

Ami a további helyi építési-szabályozási tervváltoztatásokat illeti, a soron következő közgyűlés elé kerül a Békessy Béla Vívóklub ügye. A klub a Faraktár utcai ingatlanján bővítene, amihez jelenlegi 30 százalékos beépíthetőség 10 százalékos növelése szükséges.

A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának tervezett tornacsarnoka pedig zártsorú beépítéssel készül a kiskörúttal érintkező telekhatáron, ezért szükséges módosítani.

Ratalics László

közgyűlésDebrecenPallagtársasházfőépítész

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.