Hirdetés

Hirdetés

Valami nagyon gonosz véget ért Debrecenben a Színházak éjszakája – FOTÓK

Cívishír

2019.09.22. 14:52

Valami nagyon gonosz véget ért Debrecenben a Színházak éjszakája – FOTÓK
Csak 18 éven felüliek vehettek részt az utolsó programon (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

De közben a Tesztoszteron szereplőivel is nagyokat nevettünk.

Hirdetés

Hirdetés

Papp István tölt egy feles vodkát, mutatva, hogy nyugodtan vágjam csak hátba Rózsa Lászlót, miközben vastagon ribancozok, a legjobb (legrosszabb?) macsó formámat hozva. Előttem Mercs János, akit nagyon bírok, egy székkel odébb Janka Barnabás teli pofával röhög. 

Hol az istenben vagyok?

Ez már a horror-kulisszajárás, és éppen most vonnak a kínpadra vagy tényleg a Csokonai Színház múlt évadbeli sikersztorija, a Tesztoszteron olvasópróbáján ülök azokkal a színészekkel, akiknek az előadásán kétszer is könnyesre röhögtem magam?

Janka Barnabás mutat egy fiatalemberre, aki szintén bekapcsolódott az olvasópróbába, mögöttük Rózsa László, jobbra Papp István

De nincs idő túlgondolni, én jövök, Féreg, lökni kell a sódert, ha már a srácok több más „full amatőrrel” együtt bevontak a mókába: profik és outsiderek, olvassuk a Tesztoszteron szövegkönyvét és lehetőleg próbálunk egy kis svungot belevinni az „alakításba”. Ne tűnjünk már annyira bénának, hiszen közönség is van, ott ülnek szemben a mázlisták, akik megúszták, hogy produkálniuk kelljen magukat mások kárörvendésére! Amúgy meg nem teher: Pappék annyira közvetlenek és maga a helyzet is olyan felszabadult így, szombat este fél tizenegy körül, hogy tulajdonképpen jól esik egy kis anyázás, Mucsi Zoltán után szabadon. Ő most nincs itt, de egyébként a Jászai Mari-díjas színész a még mindig futó Tesztoszteron húzóneve.

Szóval, kitalálták ezek az imposztorok, hogy a Színházak éjszakáján találomra kiválasztott nézőkkel olvasnak fel a nőket alázó, de valójában a férfi komplexusokról (is) szóló, Debrecenben baromi nagy tetszést arató vígjátékból. S mi lenne mulatságosabb, mint nagy műgonddal, éppen a legnedvesebb részeket kiválasztva szivatni a nézőket, finom hölgyeket bazdmegeltetni, színpadszűz faszikkal kimondatni, mit, hova, hogyan lopnának be… a Tesztoszteronban.

Mercs János a kép előterében, Janka Barnabás a háttérben instruál egy-egy résztvevőt, jobbra Mészáros Ibolya, aki szintén bekapcsolódott a játékba

Legyen tánc!

A Színházak éjszakájára a Csokonai változatos programokkal készült, és szerencsére törekedtek a bevonódásra is. Azaz a vállalkozóbb kedvűek számára ezúttal nem csak a passzív néző szerepe jutott. Így volt ez a már a jövő pénteken (szeptember 27.) bemutatandó A Pál utcai fiúkkal is. A zenés játékból az Éljen a grund! első percének lépéseit tanítgatta a Nagyszínpadra felmerészkedőkkel Rovó Tamás, az előadás tánckoreográfusa, valamint több szereplő.

Jó magasra kellett ugrani, hogy a nézőtérről is nézzen ki valahogy

Kipróbáltuk, mi más is lenne a tanulság, minthogy ez is sokkal összetettebb dolog annál, ami kívülről látszik. Ütemben érkezni és benne maradni, lendületesnek és sugárzónak lenni úgy, hogy az ember nem esik át a díszleteken, és a társai sarkát sem tapossa le, picit nehezebb a gyakorlatban. A gerincemen öt perccel a kezdés után már elinduló izzadságpatakot nem említve.

Rovó Tamás (jobbra, kék pólóban) és csapatának szeptember 27-én bemutató!

A Színész gyorstalpaló során a stúdiószínházban mutatott be komikus helyzetgyakorlatokat, improvizációkat Herczeg Tamás, Janka Barnabás, Kránicz Richárd, Mészáros Ibolya, Varga Klári és Vranyecz Artúr, míg a Transzformálódj! nevű foglalkozás során Vékony Annával, Horváth Juliannával, Edelényi Viviennel öltözhettek be a nézők Júliának, Orlandónak vagy Don Quijoténak.

Varga Klári elemében volt az improvizációs játékok során

Míg odakint, az Ady téren a Jajj, cica operett-est dalaiból énekelt Nagy Kíra, Donkó Annamária, Donkó Imre és Kádár Szabolcs János, addig bent a kulisszák mögé tekinthettek be az érdeklődők. Ez utóbbi program a legutolsó, éjféli kör során már a százötven éves, zegzugos épület szerfelett kellemetlen lakóit is előcsalta. A résztvevők idegenvezetését ezúttal a fizimiskája és a hanghordozása alapján nagyon nehéz gyermekkort cipelő portás (Kránicz Richárd) vállalta. Vele siették végig a bemerészkedők a teátrum sötét sikátorait, zseblámpafényben imbolyó szabó- és fodrászműhelyét, kellékraktárait, miközben a gonosz bohóc, az őrült mennyasszony, a bomlott elméjű gyilkos, vagy éppen a maszkos mészáros kóstolgatta az idegeiket.

Fantomok, lidérces jelentések vasárnapra virradóan a színházban

Nyilván nem lehetett komolyan venni, ezzel együtt a sikolyok, az egy négyzetméterre jutó nőcis reszketés arra engednek következtetni, hogy a jövőben is érdemes megcsinálni.

Miként az egész program nagyon ült, a felsorolás így sem teljes. Az, ugye, hogy 2020-ban milyen fázisában lesz a teátrumi épület korszerűsítése, felújítása, még kérdéses. De ha lesz Színházak éjszakája, aki nyitott egy kis kalandra, ne hagyja ki!

Ratalics László

Janka Barnabás, Mercs János, Rózsa László, Papp István: a Tesztoszteron-csapat egyik fele

 

Galéria

DebrecenszínházTesztoszteron

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.