Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hiába kereste Damon Hillt Debrecen polgármestere

| 2019. 09. 26. | 15:09:00
Kiderült, hogy lehet megspórolni a nemzetközi iskola milliós tandíját.
Hiába kereste Damon Hillt Debrecen polgármestere
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a debreceni közgyűlés szeptember 26-án a nemzetközi iskolára vonatkozó, a jövő tanévtől elérhető ösztöndíjpályázat feltételrendszerét.

A lényeg: a következő tanévtől a város teljes mértékben átvállalja néhány tehetséges vagy kimagasló eredményt elért, szigorú kiválasztáson átesett, a 10. életévüket betöltött debreceni gyerekek tandíját. Fontos: a nemzetközi iskola oktatási programja több modulra bontott (Primary Years Programme, Middle Years Programme, Pre-DP Programme vagy Diploma Programme), és egy ösztöndíj csak egy program időtartamára szól. Azaz, ha valaki több programot is ösztöndíjasként kíván teljesíteni, ahhoz újra és újra pályázni kell.

További feltételek, kizáró okok a teljesség igénye nélkül:

  • a támogatandó tanulóval egy háztartásban élő személyek együttesen számított, egy főre eső nettó összjövedelme a benyújtást megelőző 3 naptári évben nem haladja meg a havi átlag 250 ezer forintot;
  • a támogatandó tanuló és a vele egy háztartásban élő szülője/törvényes képviselője legalább egy éve debreceni állandó lakóhellyel rendelkeznek;
  • a támogatandó tanuló a pályázat benyújtásának időpontjában debreceni oktatási intézmény diákja;
  • nem kaphatja meg az ösztöndíjat, aki, vagy akinek a közeli hozzátartozója az intézmény vagy az intézmény fenntartójának dolgozója;
  • ilyen módon szintén nem támogatható, aki, vagy akinek a közeli hozzátartozója részt vesz az odaítélésé folyamatában.

[Beillesztett cikk: Egyhangú döntést hoztak a Debreceni Nemzetközi Iskola ügyében]

Madarasi István (MSZP) felvetésére, hogy miért csak 10. életévüket betöltött gyerekeket támogatnak, Öreg János, a nemzetközi iskola igazgatója válaszolt: mert ennél fiatalabb korban nem mérhető megfelelően a tehetség, s a nemzetközi gyakorlatban sem szokás ösztöndíjat adni a tízéveseknél kisebbeknek. Az, hogy körülbelül mennyi ilyen gyermek részesülhet ösztöndíjban a jövő tanévtől, egyelőre nyitott kérdés, de a 2020-as költségvetés elkészítésekor már ismert lesz (ez az iskola tanulói létszámától is erősen függ, az indulás óta is érkeztek diákok).

A közgyűlésről – ami nem mellékesen a most záruló ötéves önkormányzati ciklus záró ülése is volt – hiányzott Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció képviselője. Ő az a helyi politikus, aki keményen támadta Papp László polgármestert, amiért a gyermekét az állami forrásból épült, városi tulajdonú magániskolába íratta. A DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje szerette volna elérni, hogy a nemzetközi iskola tanulói létszámának 30 százalékát adják az ösztöndíjasok, de módosító indítványa nem kapott többséget az augusztusi közgyűlésen.

Most Papp László hiányolta is Vargát: „Hová tűnt Damon Hill?” – tette fel költői kérdésnek szánva, mondván, most lehetne vitatkozni, de azt az ellenzéki politikus nem vállalta. Ezzel Varga egy frissebb Facebook-bejegyzésére is utalt, amiben egyebek mellett sérelmezte, hogy nem ismerhette meg a nemzetközi iskola dolgozóinak bértábláját.

[Beillesztett cikk: Debrecen polgármesterét gyomrozta Dobrev Klára]

Balázs Ákos frakcióvezető (Fidesz-KDNP) ezt megtoldotta azzal, hogy „Debrecenben minden a helyén van, csak Varga Zoltán nem”, míg Madarasi István nem tartotta fairnak a távollévő Varga „minősítését”.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
Az ipar és a leendő munkavállalók találkoztak a Debreceni Egyetemen
A rektor szerint a lehető legjobb helyen vannak a hallgatók.
Hirdetés
Hirdetés
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok a DEAC családi napján
Számos program várja az érdeklődőket Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.