Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Füredi Kapu: milliárdos átverés, ítélet nélkül

| 2019. 09. 13. | 12:07:00
2015 nyarán érkezett a több száz sértettet érintő debreceni bűncselekmény ügye a bíróságra.
Füredi Kapu: milliárdos átverés, ítélet nélkül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc évvel azután, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) feljelentést tett, még elsőfokú ítélet sincs a Füredi-lakóparki ingatlanértékesítések elsikkasztott milliárdja miatt.

A Szegedi Törvényszék eddig 28 tárgyalási napot tartott, és a Cívishír kérdésére úgy nyilatkoztak, az idei évben nem várható ítélet. Arra a kérdésre, hogy mennyi tanút hallgathatnak meg összesen, a sajtóosztályon nem tudtak válaszolni, mondván, az a védői indítványok függvénye. Érdeklődtünk arról is, hogy milyen igazságügyi szakértőkre támaszkodik a bíróság a bizonyítási eljárásban, ez ügyben könyvszakértői véleményt szereztek be, illetve meghallgatták a szakértőt.

[Beillesztett cikk: Fideszes polgármestert buktatott a toplistás debreceni csaló]

Az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb debreceni gazdasági bűncselekménye során – a vádirat szerint – 212 lakásvásárlónak okoztak nagyságrendileg 1,3 milliárd forint kárt, míg az államot mintegy 150 millió forinttal rövidítették meg áfa-visszatérítések „lenyúlásával”. A bűncselekmények miatt tetemes károkat szenvedett el az Erste Bank, míg az MFB alá tartozó Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Zrt. (NIL) szintén százmilliók után futhat.

A rendőrség a nyomozás 2014. júliusi befejezése során hét személy ellen tett vádemelési javaslatot. Az első számú felelősök egy elsősorban építőipari vállalkozóként ismert debreceni férfi, Sz. Tamás és felesége.

A büntetőper lefolytatására – miután a Debreceni Törvényszék elfogultságot jelentett – a Szegedi Törvényszéket jelölték ki, ahol immár négy éve zajlik az eljárás átlagosan évi 7 tárgyalási nappal… 

Kár volt megbízni a debreceni vállalkozóban

A Füredi úti lakóparkot az eredeti tervek szerint 548 lakással, 7,7 milliárd forintból kívánta megépíteni a Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Zrt. Az alapkőletétel 2006 tavaszán lezajlott, a cég előtte 350 millió forintért részesedést szerzett az Sz. Tamás által alapított, a lakópark megvalósítását végző Firebird-Füredi Kapu Zrt-ben. Erről még Seprényi Sándor, a NIL vezérigazgatója beszélt a Magyar Távirati Irodának. A társasházi lakások kivitelezésének finanszírozásába az Erste Bank is beszállt.

A vádirat alapján Sz. Tamás minimális önerővel rendelkezett a Füredi-lakópark megvalósításához, azt szinte teljes mértékben hitelből kívánta finanszírozni. A beruházásra létrehozott Firebird-Füredi Kapu Zrt. vezetőjeként még a hitelfelvétel során vállalta, hogy a lakásvásárlók befizetései kizárólag egy erre a célra létrehozott bankszámlára kerülnek. 

Ő és társai azonban az ügyfelekkel való találkozás és tárgyalás során azt mondták, a vételár készpénzben is kifizethető, majd ők 15 napon belül továbbítják azt az előbb említett betéti számlára. Továbbá elhallgatták a vevők elől azt a tényt, hogy az egész beruházást, így a lakásokat is keretbiztosítéki jelzálogjog terheli.

Sz. Tamásék az átvett pénzeknek csak egy részét fizették be a betéti számlára, a többivel nem tudtak elszámolni. Az ügyészség szerint így 212 vevőnek mintegy 1,3 milliárd forint kárt okoztak.

A vád arra is kitér, hogy a másodrendű vádlott – Sz. Tamás felesége – egy társával az adóhatóság által folyósított áfa-visszatérítéseket felvették egy másik hitelintézetnél, s az összeggel a sajátjukként rendelkeztek.

Az összetett bűnügyben csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás, pénzmosás, csődbűncselekmény és magánokirat-hamisítás gyanújával végeztek nyomozati cselekményeket, így házkutatásokat is. Sz. Tamás mindegy másfél évet töltött előzetes letartóztatásban.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.