Hirdetés

Darvaktól hangos a hortobágyi puszta

civishir.hu

2019.09.20. 10:06

Darvaktól hangos a hortobágyi puszta
(Fotó: HNP/Szilágyi Attila)

Több ezer vándormadár pihen a nemzeti parkban.

Hirdetés

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra Skandinávia és Oroszország tajgáiból, hogy erőt gyűjtsenek a délebbre vonulásukhoz. Jelenleg 15-20 ezer között van a nemzeti parkban állomásozó vándormadarak száma, az óriási dömping még ezután várható, októberre pedig már több mint százezer példány tölti itt el majd ráérősen a napokat, mielőtt továbbindul délre – mondta el a Sokszínű Vidéknek a Hortobágyi Nemzeti Park szakembere, Katona József. Augusztus-szeptember fordulóján kezdődik a látványos vonulás, ekkoriban kezdenek érkezni csoportokban hazánk nagy pusztaságára. A darvak egészen az első fagyokig maradnak, ami az enyhébbé váló időjárás következtében egyre inkább kitolódik.

Tavaly rekordszámú darumadár gyülekezett a Hortobágyi Nemzeti Park területén, október 20-án 160 000 példányt számoltak össze éjszakai pihenőhelyükön a szakemberek.

A Finnországban és Oroszország európai részén költő madarak vonulnak hazánkon keresztül, hisz ideálisak itt számukra a feltételek. A táplálékbázisuk biztosított a Hajdúhát kukoricaföldjein, az aratás után maradt tarlón elcsemegéznek, ez a fő táplálékforrásuk, de megesznek mindenféle növényi részt, a füvet is.
daruvonulásHortobágyi Nemzeti Park

Szóljon hozzá!

Hirdetés