Hirdetés

Hirdetés

Átadták a Krones gyártóüzemét Debrecenben

civishir.hu

2019.09.18. 11:42

Átadták a Krones gyártóüzemét Debrecenben
Papp László, Pascal Mannche, Szijjártó Péter és Ralf Goldbrunner (Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

A 15 milliárd forintos beruházást a kormány 5,5 milliárddal támogatta.

Hirdetés

Hirdetés

Átadták a Krones debreceni gyárát Debrecenben, a replőtér melletti déli gazdasági övezetben szeptember 18-án. Az ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország termelésorientáltból technológiaorientált gazdasággá vált, s egyben az Európai Unió leggyorsabban fejlődő gazdasága is az évi 5 százalékos évi GDP-bővülésével.

Mint mondta, a lakosságszámot tekintve éppen csak beférünk az első száz ország közé, miközben a 34. legnagyobb exportteljesítményt bonyolító ország. – Az idei év első felében 43 nagyberuházást jelentettünk be 732 milliárd forint beruházási értékben. Ebből három érinti Debrecent, holtversenyben Zalagerszeggel és Komárommal – említette. A tárcavezető a sikeresség okaként a helyi munkaerő szaktudását és a városvezetés profizmusát húzta alá.

Hozzátette: dolgoznak azért, hogy a beszállítói körben minél több magyar kis- és középvállalat jelenjen meg (már a Kronesnek köszönhető egyébként a szintén német Deufol megjelenése a cívisvárosban).

– Németország hazánk elsőszámú kereskedelmi partnere. A két ország közötti kereskedelmi forgalom évről évre csúcsot dönt, tavaly meghaladta az 54, az idei első hat hónapban pedig a 29 milliárd eurót. Hatezer német cég összesen 300 ezer munkavállalót foglalkoztat nálunk. A német beruházások hosszú távon meghatározzák a magyar gazdasági növekedési pályát – folytatta.

A Kronesnek ez az első Németországon kívüli európai gyára, miközben a világ számos pontján jelen vannak üzemekkel.

500 új munkahely

Papp László, Debrecen polgármestere a beruházást történelminek nevezte, mondván, a Krones volt az első vállalat, amelyik úgy döntött, a semmiből felépített déli ipari parkban alakítja ki gyárát. A városvezető emlékeztetett, az elmúlt öt évben 7 német vállalat 400 milliárd forint debreceni beruházást eszközölt, 2500 munkahelyet teremtve („Debrecen a beruházási bajnok”, ismételte meg Szijjártó egy korábbi kijelentését Papp László) . Bár több gyár még el sem kezdte a termelést, Debrecenben 17 százalékkal, a magyar átlag kétszeresével növekedett a foglalkoztatottság.

Hozzátette: az EU-t tekintve Debrecenben zajlik a legnagyobb ipari infrastruktúra-fejlesztés (600 hektáron), mely eredményeként európai léptékű ipari központtá válik a város.

Összesen 500 fő foglalkoztatása a cél a gyárban, jelenleg már 450 munkavállalóval rendelkezünk – jelentette ki Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője. Megemlítette, a cégóriásnál két éve kezdtek el gondolkodni azon, hogy melyik európai országban építsenek gyárat. Debrecen fej-fej mellett haladt vetélytársával, s nem mindig szerepelt az első helyen. Abban, hogy végül győzött – hangsúlyozta –, kiemelkedő szerepe volt a kiváló infrastruktúrának és a politikai, a hatóságok támogató hozzáállásának.

Magyarországon minden második italos dobozt, palackot a Krones gyáraiban töltenek, címkéznek, a Debrecenben feldolgozott áru pedig teljes egészében exportra megy, hangzott el.

RaL

Az 1951-ben családi vállakozásként alapított Krones profilja ma már a palackozáson, a címkézésen túl teljes gyépsoro, a kész rendszerek gyártására is kiterjed. A cég termékeit 190 országban használják. Németországból az Egyesült Államokba léptek tovább a hatvanas években, ott hozták létre első leányvállalatukat. Ma már 80 üzemük van. Ők készítették el az első, pet palackok tisztítására alkalmas berendezést.
Debreceni gyáruk kevéssel több, mint egy év alatt épült fel 40 ezer négyzetméteren és egy 3900 négyzetméteres irodaház is tartozik hozzá. Az üzemben napról napra 1 millió eurónyi volumenben termelnek majd meg különböző termékeket.

 

Galéria

DebrecenPapp LászlóSzijjártó PéterKrones

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.