Hirdetés

Élhetőbbé válik Haláp és Nagycsere

civishir.hu

2019.08.08. 13:05

Élhetőbbé válik Haláp és Nagycsere
(Fotók: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Rendes ivóvízhez juthatnak a helyiek.

Hirdetés

Hirdetés

Egy rég várt és fontos fejlesztés kezdődött el Halápon és Nagycserén: elindult az ivóvízhálózat kiépítése, mely során 370 ingatlan bekötése valósul meg. A kormány 2018 tavaszán döntött a beruházás 560,1 millió forintos támogatásáról. A kiviteli tervek elkészültek, az engedélyeket az önkormányzat beszerezte és sikeresen lezajlott a kivitelezői közbeszerzési eljárás – hangzott el az augusztus 8-i sajtótájékoztatón.

Papp László polgármester

Papp László polgármester elmondta, sokat küzdöttek képviselőtársaival és az országgyűlési képviselőkkel is azért, hogy ezt a fejlesztést el tudják indítani. Hozzátette: egy jól sikerült közbeszerzési eljárás valósul meg, hiszen a nyertes kivitelező 317,4 millió forintért vállalta a munkát, a pályázati forrásból fennmaradó 242,6 millió forintból újabb fejlesztéseket tudnak teljesíteni. A halápi óvoda ivóvízellátásához is sikerül kialakítani a vezetékeket, illetve Nagycsere és Haláp között a Haláp tanya vízellátása is biztosítva lesz. – Hiszem azt, hogy a nagycserei és halápi fejlesztéseknek köszönhetően a helyiek még inkább szeretni fogják lakókörnyezetüket, szívesen fognak itt élni. Ez egy különleges, unikális része Debrecennek, ez egy nagyon extravagáns természeti környezet, igyekszünk a komfortfokozatot növelni a vízvezeték kiépítésével és majd útépítéssel – mondta.

Az elfogadott tervek alapján a településrészek ivóvízellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről lesz biztosítva.

A Panoráma útig húzódó gerincvezetéktől egy új, több mint 4600 méteres szakasz épül a Nagycserén kialakítandó új vízműtelepig, majd innen közel 4300 méteren a halápi elosztóig. Egy nyomásfokozó központ is épül a nagycserei tározó mellett, mely biztosítani fogja, a megfelelő nyomást és vízmennyiséget a Nagycserén és Halápon élők számára. A nyomásfokozó központból külön-külön gerincvezeték épül Nagycsere és Haláp vízellátására.

Kovács István

Kovács István, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte: egyes tanyás részekre is eljuthat az ivóvíz, illetve a közösségi házként is funkcionáló óvodaépületben népkonyha működik, táboroztatás zajlik, ezért különösen fontos volt a beruházás.

Türk László

Türk László, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, nagyon sok napi gondjuk volt a helyieknek, hiszen a vízellátás egyedi fúrt kutakkal történt, mely miatt a mosógépeket hamarabb kellett cserélni, a ruhák gyorsan elszíneződtek. – Lakossági kérésre nemcsak a gerincvezeték épül ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra be is viszik a vezetéket egy méterre a telekhatáron belülre. Ez a családoknak több százezer forintba kerülne, de a beruházás keretein belül ingyenesen meg tudjuk valósítani. Az ingatlantulajdonosok feladata, hogy a vízmérőaknákat saját részükre kiépítsék, de lehetőség van arra, hogy a Debreceni Vízmű Zrt.-től előregyártott műanyag aknát igényeljenek saját költségükön – tette hozzá.

Július 29-én a kivitelező átvette a munkaterületet, elkezdte a munkát Halápon. A beruházással párhuzamosan zajlik a 48-as főút felújítása, az út mentén kiépülő gerincvezetéket az utat építőkkel egyeztetve telepítik. Az ivóvíz-hálózat kiépítése 9 hónapot vesz igénybe, így 2020 tavaszán végez a kivitelező. 

Galéria

ivóvízHalápDebrecen-Nagycsere

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.