Hirdetés

Debrecenben adták át a Sebalda-díjat

unideb.hu

2019.08.23. 13:33

Debrecenben adták át a Sebalda-díjat

Szakdolgozók tanácskoztak az egyetemen.

Hirdetés

Az ápolói hivatás aktualitásai, innovatív módszerei, valamint a jövő ápolóinak képzési, ösztönzési lehetőségei a legfontosabb témái az egészségügyi szakdolgozók 50. kongresszusának. A több mint 600 fős országos találkozónak a Debreceni Egyetem ad otthont augusztus 24-ig. Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke az augusztus 22-i megnyitón hangsúlyozta: a szakdolgozókon nyugszik az egészségügyi ellátás, áldozatos munkájuk nélkül az orvosok nem tudnának gyógyítani, és a jövő is rajtuk múlik, hiszen a képzésben is nagy szerepük van. – Az egészségügyben zajló technológiai fejlődéshez a szakdolgozóknak is fel kell nőniük és meg kell küzdeni az egyre komplexebb kihívásokkal, ezért nagyon fontos mindent megtenni a kiégés és a mentális betegségek elkerülése érdekében – tette hozzá.

A Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház szervezésében megvalósuló jubileumi továbbképzés előadásai az egészségügyi szakdolgozók munkájának teljes spektrumát felölelik.

A kongresszus megnyitóján részt vett Csányi Endre Péter, az EMMI egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára, aki egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésének lehetőségeiről beszélt. Papp Csaba, Debrecen tanácsnoka köszöntőjében úgy fogalmazott: az egészségügyi szakdolgozók akkor vannak jelen a családok életében, amikor életük talán legnehezebb időszakát élik, amikor erőt és hitet kell adni nekik, ezért nagyon nagy szükség van rájuk.

– Ahogy fejlődik az orvostudomány, úgy fejlődik az ápolói szakma is, így a konferencia témáit is megpróbáltuk ehhez igazítani. Ha valaki az egészségügyben dolgozik, az egy életen át tartó tanulást igényel, hiszen fejlődik a technika, új gyógyszerek jelennek meg, új eljárásokat kell megtanulni és az informatika fejlődésének is meg kell felelni – mondta Gál Mária, a Klinikai Központ ápolási és szakdolgozói alelnöke.

Seres Judit, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója elmondta, a rendezvényen a felnőtt- és gyermekápolás, az intenzív terápia mellett a sürgősségi ápolás, az onkológiai ellátás és az infekciókontroll aktuális kérdéseit tekintik át. Fontos témák emellett a diagnosztikai ellátásban dolgozók szakmai kihívásai, az új, innovatív módszerek és a jövő ápolóinak ösztönzési lehetőségei.

A megnyitó után átadták a Sebalda-díjat, amit idén Kincsesné Szónya Katalin, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke kapott kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Szóljon hozzá!

Hirdetés