Debrecen kenyerét a polgármester is dagasztotta
Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovászmestere augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján a város főterén közösségi dagasztásra csábította a városban korzózókat. A kenyér elkészítésében segítségére volt Papp László polgármester, Király Roland molnár-hagyományőrző pékmester és helyi pékek is.
A kenyér elkészítéséhez Debrecenre jellemző fűszereket, több mint száz éves kovászt, illetve a világhírű Királybúzából készült lisztet használtak fel.
– Attól igazán debreceni ez a kenyér, hogy 24 órán keresztül mézben áztatott, helyi termelőktől vásárolt mustármagokat adunk hozzá. Ettől a kenyér nem lesz édes, viszont nagyon szépen karamellizálódni fog a héj, emellett remek ízt ad neki – árulta el az ország pékje.
A Kossuth téren egy fatüzelésű kemencében sütik meg a kenyereket, melyet 20 órakor a történelmi egyházak képviselői jelenlétében ünnepélyes kenyéráldás követ. Az elkészült kenyereket a helyi intézmények között osztják szét, de a rendezvényre látogatók meg is kóstolhatják a pékárut.