Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új hírünk van a láthatatlan komádi börtönről

| 2019. 07. 12. | 13:45:00
Már üzemelnie kellene, de sehol semmi. Viszont most már újra van remény.
Új hírünk van a láthatatlan komádi börtönről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három évvel ezelőtt döntött a kormány arról, hogy enyhít a hazai büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságán, elébe menve végre az ebből fakadóan ezrével indult és rendre elveszített kártérítési pereknek. Mint arról a média is beszámolt, 2019-ig tartó férőhelybővítési programot hirdettek, mely részeként egy 1000 fős intézetet húztak volna fel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason, míg Borsodban Ózdon, Szabolcsban Kemecsén és Csengerben, Hajdú-Biharban Komádiban, Békésben Békésen, Hevesben Hevesen, Baranyában pedig Komló városában építettek volna 500 férőhelyes börtönt. Erre, a munkaerő toborzására és kiképzésre, valamint eszközbeszerzésre 2016 és 2019 között 103 milliárd forintot terveztek elkölteni. A tervezés megvolt és sok-sok munkavállalóval már szerződést is kötöttek, ám az intézetek felépítésére kiírt közbeszerzési felértek egy hideg zuhannyal: az árajánlatok az építőipari díjak növekedése miatt messze meghaladták a beruházásokra szánt forrást.

[Beillesztett cikk: Cáfolják, hogy rabok senyvednének a berettyóújfalui börtönkórház miatt Debrecenben]

Tavaly már szállingóztak a hírek arról, hogy néhány település kimaradhat a börtönépítési programból. Tekintve, hogy a kormány a helyszínek kiválasztása során előnyben részesítette az elmaradottabb, gyenge gazdasággal bíró településeket, ahol nagyon jól jöttek volna a bv-intézetek biztosította álláshelyek, ennek nem nagyon örülhettek helyben. Leszámítva persze azokat, akik nem szerettek volna a városukba börtönt.

Tavaly ősszel már a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága sem cáfolta a Cívishírnek azt, hogy Kemecse, Kunmadaras és Ózd kiesik a kalapból. Aztán egy 2016-os kormányrendelet módosítása már az örök optimistákat is lecsendesítette, hiszen a három város nevét hivatalosan is törölték a beruházási helyszínek közül.

[Beillesztett cikk: Potyognak ki a települések a börtönépítési programból]

Kevéssé keltett figyelmet viszont az, hogy a kormány nemrég lépést tett a megfeneklett program folytatására. A május 27-i Magyar Közlönyben írtak szerint a férőhely-bővítési projektet 2022-ig meghosszabbították és további mintegy 34 milliárd forintot rendeltek a megvalósításra. 
Egészen pontosan:

  • 2020-ban 7,68 milliárd forint beépülő, 7,17 milliárd forint egyszeri és további legfeljebb 6,78 milliárd forint egyszeri;
  • 2021-ben 2,96 milliárd forint beépülő és legfeljebb 4,56 milliárd forint egyszeri
  • 2022-ben 4,56 milliárd forint beépülő 

forrás biztosításáról kell gondoskodnia a pénzügyminiszternek, a projektek megvalósítója pedig a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága helyett a Beruházási Ügynökség lesz.

Az eredetileg tervezettnél tehát mintegy 30 százalékkal többe került majd a program, miközben 8 helyett 5 bv-intézet épül meg. 2016-ban úgy volt, hogy a beruházások révén 4500 új férőhely jön létre. A kunmadarasi, az ózdi és a csengeri projekt leállítása 2000-el csökkenti ezt a számot.

Szerettük volna megtudni, hogy a változások miként érintik a többi helyszínt, vagyis elképzelhető-e, hogy az 500 férőhelyesnek szánt komádi, csengeri, hevesi, békési és komlósi börtönök esetleg nagyobbak lesznek? Szintén érdeklődtünk a projektek tervezett befejezéséről, miként arról is, hogy mikor jelenhetnek meg a megvalósítás érdekében kiírt ajánlattételi felhívások.

És persze a legfontosabb kérdést is feltettük: elképzelhető-e, hogy a pénzcsapok megnyílásával mégis épül bv-intézet Ózdon, Kemecsén és Kunmadarason? A Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksága azonban annyit reagált, hogy „a vonatkozó kormányrendeleteknek megfelelően” hajtják végre a programot.

Vagyis a három nevezett település lemondhat a beruházásról.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.