Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Női professzor a debreceni agrárkar élén

| 2019. 07. 07. | 18:05:00
Bánáti Diána megbízatása 3 évre szól.
Női professzor a debreceni agrárkar élén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az élelmiszer-tudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember hét év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra.

– Amióta végeztem az egyetemen, folyamatosan oktatok. Címzetes egyetemi tanára vagyok a Szent István Egyetemnek és a Szegedi Tudományegyetemnek. A Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem kihelyezett tanszéket működtetett intézetünkben, a KÉKI-ben, ezek tanszékvezetője voltam. Debrecenben MSc- és PhD-hallgatókat, illetve szakmérnököket oktattam és itt habilitáltam 2006-ban – sorolja Bánáti Diána.

A Nemzetközi Élettudományi Intézet európai ügyvezető és tudományos igazgatójaként 500 európai kutató munkáját koordinálta munkatársaival, és több mint 50 szakértői bizottság munkáját felügyelte az utóbbi években. Vizsgálataik kiterjedtek például az élelmiszerekben előforduló biológiai és kémiai veszélyforrásokra, a civilizációs, illetve az élelmiszer fogyasztással összefüggő betegségek megelőzésére, illetve arra is keresik a választ, miként lehetne helyettesíteni az állatkísérleteket az élelmiszeriparban.

– A Debreceni Egyetem agrárkarának óriási előnye, hogy multidiszciplináris. Ezáltal képes lehet az integrált megközelítésnek a tükrözésére, az élelmiszerlánc-vízió mentén felépíteni az oktatását, olyan agrár- és élelmiszermérnököket vagy környezetmérnököket képezni, akik ezzel az átfogó szemlélettel rendelkeznek. Természetesen a kutatásban is széles körű együttműködésre van szükség, gyakran európai, illetve világszintű kooperációkra. Ezeket a lehetőségeket csak úgy tudjuk megragadni, például európai uniós pályázatokban részt venni, ha képesek vagyunk a komplex problémákat is kezelni és többféle szakterület közös munkájával megoldást kínálni. A Debreceni Egyetemen ez adott, hiszen a különböző karok révén széleskörű együttműködésekre nyílnak lehetőségek: az élelmiszer- és táplálkozástudományi, mezőgazdasági szakemberek orvosokkal, gyógyszerészekkel, farmakológusokkal, természettudósokkal együtt vehetnek részt fejlesztésekben – emelte ki Bánáti Diána.

A szakember hozzátette: szeretné, ha egyre nagyobb teret kapnának a biztonságos, jó minőségű alapanyagokból előállított, egészséges táplálkozást szolgáló élelmiszerek, illetve, hogy klinikai kísérletekben is igazolhassák ezek hatásait.

Mindez létfontosságú, hiszen nem követünk kiegyensúlyozott, egészséges étrendet, nem megfelelő mennyiségű és összetételű élelmiszereket fogyasztunk. Sokan nincsenek tisztában ezzel és rengeteg tévhit terjed az élelmiszerekkel kapcsolatban.

– Az agrárkar dékánjaként szeretnék hozzájárulni az intézmény széles körű képzéseinek további erősítéséhez, valamint látva, hogy egyre nagyobb az igény az angol nyelvű képzésekre, elérni a megfelelő felkészültségű külföldi hallgatók számának növekedését. Célként tűztem ki mindemellett az oktatók, kutatók előmenetelének segítését, hiszen óriási szükség van az utánpótlásra és a doktori iskolák megerősítésére – foglalta össze célkitűzéseit az új vezető.

Bánáti Diána a debreceni felsőfokú agrárképzés 150 éves történetének első női vezetője, dékáni megbízatása 2019 júliusától 3 évre szól. A professzor ezzel párhuzamosan a Táplálkozástudományi Intézet igazgatói feladataira is megbízást kapott a Debreceni Egyetemen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés