Hirdetés

Hirdetés

Cáfolják, hogy rabok senyvednének a berettyóújfalui börtönkórház miatt Debrecenben

Cívishír

2019.07.11. 14:20

Cáfolják, hogy rabok senyvednének a berettyóújfalui börtönkórház miatt Debrecenben
A BVOP szerint nem felel meg a valóságnak, amit a jogvédő szervezet ír; az alsó fotón az újfalui beruházási helyszín (Fotók: Pixabay, MTI)

Fogvatartottak is dolgoznak a vitát kiváltó beruházáson; megkerestük a BVOP-t a Magyar Helsinki Bizottság közlése miatt.

Hirdetés

Hirdetés

Kategorikusan cáfolta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Cívishírnek azt, hogy több elítéltet „embertelen körülmények között, mocskos, szellőzetlen és 40 fokra felforrósodott zárkában” tartanak fogva Debrecenben a berettyóújfalui rabkórház építésével összefüggően. 

A büntetés-végrehajtást azután kerestük meg, hogy a Magyar Helsinki Bizottság július elején a közösségi média oldalán posztolt erről. Azt írták, információik szerint öt fogvatartottról van szó, akik „nem tisztálkodhatnak és nem szellőztethetnek”. – Az elítélteket azért szállították Debrecenbe, hogy a berettyóújfalui építkezésen dolgozzanak. Azonban kiderült, hogy koruk, rossz egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak nehéz fizikai munkára. Ám bürokratikus akadályok miatt nem vitték vissza eredeti fogva tartási helyükre az egyébként nemsokára szabaduló rabokat – írta a jogvédő szervezet. Hozzátették: a BVOP 2017-ben felmondta a 19 éves múltra visszatekintő együttműködési megállapodásukat, ezért első kézből nem ellenőrizhették a jelzés tényszerűségét.

Rácsokat is gyártanak a rabok

A berettyóújfalui Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ (vagyis a rabkórház) alapkövét idén májusban helyezték el. A városban nagy vitát kiváltó, még helyi népszavazásig is eljutó bruttó 9,2 milliárd forintos beruházás befejezése 2020 végén várható. A BVOP már akkor közölte, hogy más fejlesztéseikhez hasonlóan, ezúttal is bevonnak a munkába fogvatartottakat (épületek külső és belső kialakítása, ajtók, rácsok, szekrények, ágyak gyártása).

A BVOP az említett öt rab kapcsán úgy reagált, a mocsokra, a szellőzetlenségre, a zárkák forróságára vonatkozó jelzőket kategorikusan cáfolják, hangsúlyozva, az érintettektől ilyen panasz nem érkezett. –  A zárkák tisztán tartásáról a fogvatartottak gondoskodnak, a tisztítószereket az intézet biztosítja, a feladat elvégzését ellenőrizik. Nyáron kiemelt figyelmet fordítanak a zárkák átszellőztetésére, melegben kinyitják az ablakokat és az ételbeadó nyílásokat – tájékoztatott a kommunikációs főosztály.

Mint megtudtuk, a berettyóújfalui munkálatokban jelenleg 10 fogvatartott vesz részt. Őket a Hajdú-Bihari Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egy külön részlegén helyezték el. A bérezésükre vonatkozó kérdésünkre egy 2013-as törvénnyel feleltek, így a konkrét összegeket nem ismerhettük meg. Az tény, hogy az alapmunkadíjukat a 2018-as minimálbér (bruttó 138 ezer forint) legalább harmada után számítják, de az összeg egy hónapnyi munka után jelentősen több is lehet 46 ezer forintnál. 

Az Iparkamara utcai bv-intézet átlagos fogvatartotti létszáma 215, míg a befogadó képessége 180 fő. A telítettség így átlagosan 112 százalék. – Ennek csökkentése érdekében az intézet folyamatosan együttműködik a központi szállítási és nyilvántartási főosztállyal, így a berettyóújfalui beruházás a zsúfoltságot nem növeli.

Az ügyben a Magyar Helsinki Bizottság július elején bejelentést tett a Legfőbb Ügyészségen és az ombudsmannál.

Ratalics László

börtönBerettyóújfaluDebrecenrabkórházBVOPMagyar Helsinki Bizottság

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.