Hirdetés

Hirdetés

Adattudományi képzések indítását tervezi az új dékán Debrecenben

2019.07.09. 11:46

Adattudományi képzések indítását tervezi az új dékán Debrecenben
(Fotók: unideb.hu)

Hajdu András célja a mesterképzések vonzerejének növelése.

Hirdetés

Hirdetés

Hajdu András egyetemi tanárt, a Komputergrafika és Képfeldolgozás Tanszék vezetőjét bízta meg Szilvássy Zoltán rektor az Informatikai Kar dékáni feladatainak ellátásával. Az új kari vezető kinevezése három évre szól  – tudatta a Debreceni Egyetem sajtóirodája.

– Köztudott, hogy az informatikában óriási a munkaerőhiány, s erre reagálniuk kell a szakembereket képző felsőoktatási intézményeknek. Ráadásul ma már egyre több területről érkeznek igények, egyre nagyobb a nyomás, hogy más tudományágak szakemberei is megszerezzék ezt a speciális tudást. Az a célunk, hogy erre a kettős kihívásra is tudjunk válaszolni – jelentette ki Hajdu András dékán, aki az oktatási, kutatási célkitűzésekről és a hozzájuk kapcsolódó törekvésekről is beszélt.

A kari vezető kifejtette: az IK hagyományos – programtervező informatikus, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus, informatikus könyvtáros, informatikatanár – alap-, mester- és osztatlan képzései mellett a tervek között szerepel a ma már az egészségügytől az iparig minden területet átszövő nagy mennyiségű adatokhoz kapcsolódó adattudományi, azaz data science képzés beindítása.

Az új dékán célja a mesterképzések vonzerejének növelése, hiszen évek óta tapasztalható, hogy a kar hallgatóit már az iskolapadból „levadásszák” a cégek, s a hallgatók többsége a vonzó anyagi feltételek és a karrierlehetőség mellett dönt az újabb két év tanulás helyett. Ehhez kapcsolódóan vizsgálják a duális képzés bevezetésének a lehetőségét, valamint lépéseket tesznek a lemorzsolódás csökkentésére is.

A kari vezető fontos törekvése, hogy elmélyítse a közös munkát – mind az oktatás, mind a kutatás területén – a műszaki, mérnöki, klinikai területek képviselőivel is.

– Az egyetem és a város életében egyre nagyobb szerepet játszik a műszaki terület, azon belül is a járműipar, aminek a legnagyobb fejlődés előtt álló szegmense az önvezető járművek világa. Ez az ágazat a legújabb infokommunikációs technológiákat alkalmazza a nagy sebességű hálózatoktól a gépi tanulásig. Éppen ezért létfontosságú, hogy versenyképes tudással rendelkezzünk ezen a területen. A kutatások terén szeretnénk szolgáltatóként megjelenni a piacon, a klasszikus módszertani megoldások mellett az új technológiák felhasználásával határozottan nyitni az ipari szereplők és a többi kar felé. Utóbbi esetben nagy hangsúlyt fektetünk az intézmény multidiszciplinaritásában rejlő lehetőségek kiaknázására – jelentette ki az új dékán. A kar nemzetköziségéről szólva Hajdu András elmondta: a külföldi hallgatók között mindig népszerűek voltak a kar képzései, s ezt kihasználva szeretnék növelni számukat a PhD-képzésben is, amely hozzájárulhat a tudományos tevékenység és eredmények erősítéséhez.

Hozzátette: egyeztetéseket folytatnak kettős diplomát adó képzések létrehozásáról is, amelyek a külföldi hallgatók számának emelése mellett a magyar diákok és oktatók mobilitására is jó hatással lenne.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.