Hirdetés

Hirdetés

Remek szakembereket bocsátott ki a Balásházy

unideb.hu

2019.06.03. 09:07

Remek szakembereket bocsátott ki a Balásházy

Debrecen-Pallagon színvonalas munka folyik.

Hirdetés

Hirdetés

Hagyományteremtő céllal, először szervezett technikuskibocsátó ünnepséget a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája. Több mint 40 végzett szakember vette át oklevelét a foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkártól.

– A középfokú agrárértelmiség kibocsátása, pallérozása intézményünk legfontosabb feladata évtizedek óta. Ma már azonban nem lehet a klasszikus módon mezőgazdasági technikusokat képezni, ezek a diákok már GPS-ekről, programvezérelt gépekről, űrtechnológiáról tanultak. Ezek a fiatalok már nemcsak a szakmát ismerik, hanem képesek a munka irányítására, az alapanyag-termeléstől a feldolgozásig végigvinni egy folyamatot, és megtanulták az ezekhez kapcsolódó technológiákat is – hangsúlyozta Filep Miklós, a Balásházy intézményvezetője pénteken, az iskola első technikuskibocsátó ünnepségén.

– A magyar gazdaság növekedése meghaladja az 5 százalékot, melyben a mezőgazdaságnak nagyon nagy szerepe van. Ahhoz pedig, hogy ez a történet folytatódjon, kellenek a fiatal kollégák, hiszen látható, hogy idősödik a gazdatársadalom. Óriási lehetőség van abban, ha ez a két generáció, a tapasztalt szakemberek és a modern tudással felvértezett fiatalok össze tudnak fogni és együtt tudnak dolgozni. Ma szakképzett munkaerőre van igény, ez az egyéni boldogulás kulcsa is – hívta fel a végzősök figyelmét Bodó Sándor.

A pallagi intézmény 10 éve került a Debreceni Egyetem fenntartásába. A 4+1 évfolyamos szakgimnáziumi osztályok mellett már 4 évfolyamos gimnáziumi osztályokat is indítanak sport, illetve agrár-természettudományi orientációval. Pénteken az élelmiszeripari és a mezőgazdasági technikusok, valamint a pénzügyi-számvitel ügyintézők kaptak oklevelet.

– A Balásházy gyakorlóiskolaként olyan szakterületeket is felölel, amelyek komoly perspektívákat nyújtanak a végzett diákok számára. Sokan azonnal ki tudnak lépni a munka világába, sokan pedig jellemzően éppen ezen a campuson folytatják tovább tanulmányaikat – emelte ki Bács Zoltán kancellár.

Hozzátette: a fenntartó egyetem mindent megtesz a Balásházy folyamatos fejlődéséért. Az elmúlt években megújult az iskola kollégiuma és a kancellár bízik abban, hogy a szakszövetség hamarosan megkezdi a kézilabdacsarnok építését az intézmény szomszédságában. Tervezik az iskola főépületének felújítását is az egy éve történt részleges rekonstrukciókat követően.

A most végzett technikusok között van olyan, aki már levelező hallgatóként tanul borásznak. Húszan pedig a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi (DE GTK) vagy Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának (DE MÉK) valamely szakán szeretnének továbbtanulni.

Az elmúlt 150 évben a mezőgazdasági felső- és középfokú képzéseink szerves egységben, egymásra alapozva és támogatva dolgoztak együtt. Hallgatóink jelentős számban érkeznek a Balásházyból, vezető oktatóink és professzoraink között is nagy számban vannak egykori pallagi diákok. A jövő mezőgazdasági munkavállalói számára a tradicionális szakmai tudás és képességek mellett egyre nagyobb szerepet játszanak az információ-technológiai és műszaki innovációk új elemei, ami egy életen át tartó tanulást igényel. A pallagi alma materük és a mi karunk is mindig nyitott kapukkal fogja várni önöket – hangsúlyozta Juhász Csaba, a DE MÉK oktatási dékánhelyettese.
Balásházy

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.