Hirdetés

Hirdetés

Így kötnek bele az élő fába Debrecenben...

civishir.hu

2019.06.18. 18:55

Így kötnek bele az élő fába Debrecenben...
Fotók: Cívishír és internet

A fonalbolt tulajdonosa értetlenül és megdöbbenve áll az eset előtt.

Hirdetés

Hirdetés

Talán nem sokan tudják, de június elején tartják a kézi kötés világnapját – ebből az alkalomból rendre látványos, színes, fonalból készült remekekkel díszítik fel a köztereket: fákat, kandelábereket. Nem elszigetelt, helyi őrületről van tehát szó, hanem nemzetközileg elterjedt, különleges szokásról, ami immár 15 éves múltra tekint vissza. Az akció azt üzeni: aktív, kreatív, helyi közösség működik, akik – ha nem is ipari park méretben, de azért – értéket teremtenek. A céljuk sem túl agresszív: az utcai dekorációval mindössze mosolyt szeretnének csalni a járókelők arcára. Eddig sikerült is nekik. Csak nem Debrecenben.

Június 12-én számoltunk be róla, hogy kötöttvirág-füzérekkel díszítettek fel néhány fát a debreceni Miklós utcán, az ottani fonalbolt előtt. Mire azonban a sétálók csodájára járhattak volna a szokatlan szépségnek, a közterület-felügyelet munkatársa (a cikk megjelenésének másnapján) a dekorációt haladéktalanul leszedette.

Burger Erika, a fonalbolt tulajdonosa értetlenül és megdöbbenve áll az eset előtt, ugyanis, mint mondta, a virágok úgynevezett gerillakötés keretében, egyesével, borítékban érkeztek az ország minden tájáról hobbikötőktől, azokat fűzték össze és aggatták a Miklós utcai fákra. Egyeztettek környezetvédővel is: ő megerősítette, a fáknak a díszek nem „fájnak” – direkt nem használtak hozzájuk műanyagot és a rögzítést is drót nélkül oldották meg. Igaz, az akciót csak tesztnek szánták: úgy voltak vele, ha elnyeri az emberek tetszését, nagyobb területen is kipróbálnák, és a kézműves darabokkal – persze csak ideiglenesen – egy egész teret is megörvendeztetnének. Turistacsalogatónak, szelfiháttérnek sem utolsó a vidám látvány. Ám erről a tervükről elég hamar lemondtak, ugyanis a közterület-felügyelet munkatársa a boltban azzal nyitott az alkalmazottnak, szerinte fáznak-e a fák. Majd az engedélyt kérte. Ami nem volt. (Mert a gerillakötéshez nem is szoktak kérni más városokban sem). Így a kötött holmit azonnal leparancsolta a fákról.

Burger Erika azt mondja, szomorú, hogy Debrecenben és ezáltal a helyi szabályozásban annyi lazaság sincs, hogy befogadjon egy ilyen ártalmatlan kezdeményezést. Emlékeztetett arra is: évekkel ezelőtt szintén közösségi kötés keretében egyszer már felvirágozták a Nagyerdő fáit – igaz, azt az eseményt városi intézmény szervezte...

Hát nem fura?

Szerkesztőségünk az ügyben kereste a közterület-felügyeletet. Míg a válaszaikra várunk, előkaptunk a nagyvilágból néhány olyan fotót, ami az ugyanezen akció alkalmával készült dekorációkat örökítette meg. Máshol lehet. Debrecenben nem.

 

Galéria

Miklós utcagerillakötés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.