Hirdetés

Hirdetés

Európa élvonalában tartják számon a Debreceni Egyetemet

civishir.hu

2019.06.04. 13:38

Európa élvonalában tartják számon a Debreceni Egyetemet
(Fotó: Cívishír)

Az intézmény erősségei a nemzetközi kapcsolatokban és a regionális szerepvállalásban is megmutatkoznak.

Hirdetés

Hirdetés

A U-Multirank rangsorán több területen is kiváló eredménnyel szerepel a Debreceni Egyetem. A szervezet 96 országból több mint 1 700 felsőoktatási intézményt értékelt, ezt a listát június 4-én hozták nyilvánosságra – számolt be róla az unideb.hu. Az Európai Unió által támogatott U-Multirank projekt egy többdimenziós egyetemi rangsor, ami nemcsak pár szempont alapján állít fel sorrendet a felsőoktatási intézmények között, hanem öt különböző fókuszterületen több indikátor figyelembe vételével értékeli az egyetemek és a főiskolák teljesítményét.

A rangsor készítői idén az általános értékek mellett tíz különböző megközelítésben, többek között a mérnök-, biológia-, fizika-, matematika- és informatikai képzés területén is vizsgálták az egyetem eredményeit.

Összegyetemi téren a legkiválóbb kategóriába került az intézmény a külső kutatási bevételek kapcsán, a szabadalmakban idézett publikációk számát tekintve, a végzettek által létrehozott vállalkozásokat illetően, és az idegen nyelvű alapképzési programok sikere tekintetében is. Ugyancsak a legmagasabb kategóriába sorolták az alap- és mesterszakos vegyészmérnök és a fizikus hallgatókat az időben megszerzett diplomának köszönhetően. A környezetmérnök hallgatók szintén 1-es kategóriába kerültek a régióban teljesíthető szakmai gyakorlatok és a regionális közös publikációk arányát tekintve. A 2-es kategóriába került, tehát kiemelkedően teljesítettek összegyetemi szinten az idegen nyelvű mesterképzési programok, valamint mind az alap-, mind a mesterképzésben résztvevő hallgatók végzési és régiós elhelyezkedési arányai is.

– Összességében a vizsgált szempontok alapján a Debreceni Egyetem erősségei elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban és a regionális szerepvállalásban mutatkoznak meg, miközben az oktatás és tanulás színvonalát reprezentáló indikátorok teljesen egységes képet mutatva magasra értékelik az intézmény teljesítményét a nemzetközi mezőnyben – mondta a portálnak a rangsor megjelenése kapcsán Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.