Hirdetés

Hirdetés

Debrecenben az űrből érkező sugárzások fogadására is felkészülnek

unideb.hu

2019.06.17. 19:18

Debrecenben az űrből érkező sugárzások fogadására is felkészülnek
A Debreceni Egyetem rektor az űrkutatási program elindításáról beszélt (Fotó: Agóra, Facebook)

A fő csapásirány, a járműipari képzés beindítása mellett.

Hirdetés

Hirdetés

A járműipari képzés, azon belül a járműmérnökképzés 2020 szeptemberétől történő elindítása a Debreceni Egyetemen az egyik fontos pontja annak az oktatásfejlesztési programnak, amelyet 35 milliárd forinttal támogat a kormány. A tervek szerint csaknem 20 milliárd forintot fordítanak a műszaki és a hozzá kapcsolódó képzési területek fejlesztésére.

– Jelenleg még nincs járműmérnökképzés a Debreceni Egyetemen, ezért ennek a létrehozását tervezzük. A húszmilliárdos összegből a szükséges kapacitás- és tudásbővítést, részben az infrastruktúra-fejlesztést finanszíroznánk. A BWM beruházásának hatása már érezhető a műszaki képzésre jelentkezők számában, amely máris megduplázódott az egyetemen. Erre reagálva megteremtjük meg a műszaki képzés feltételrendszerét. Ez járműképzést is jelent, illetve egyebek mellett a repülőgépekkel kapcsolatos képzések erősítését is – fejtette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a június 14-i bejelentés alkalmával.

Közlése szerint a járműmérnöki alapszakon belül az egyik szakirány a repülőmérnöki képzés lesz, ugyanakkor a már létező pilótaképzést is erősíteni kívánják. Mindebben kulcsszerep jut a Debreceni Egyetemen augusztus elején bemutatkozó Ailer Piroska professzornak, aki Magyarország egyetlen a repüléstechnológiához értő minősített kutatója és oktatója, a gázturbinás hajtóművek irányítása területén szerzett doktori címet.

Szilvássy Zoltán rektor űrkutatási program elindításáról beszélt.

– A vasút-, a repülő- és az autógyártás fejlődése nyomán megjelent a Debreceni Egyetemen az űrkutatás is, amely a felhasznált technológiák révén nagymértékben hozzájárul a hagyományos ipari ágazatok oktatásához, kutatásához, fejlesztéséhez – hangsúlyozta.

Megjegyezte: az egyetemi botanikus kertben lévő korábbi napfizikai obszervatóriumban – melyben az MTA 59 év után önként szüntette meg kutatói tevékenységét 2017-ben – úgynevezett irradiációs detektorállomást alakítanak ki, az űrből érkező különböző sugárzások mérésére, elemzésére.

Debreceni EgyetemSzilvássy ZoltánPalkovics Lászlójárműipar

Szóljon hozzá!

.