Hirdetés

Hirdetés

Debrecen oké, de mi van a vidéki ingatlanárakkal?

Cívishír

2019.06.20. 11:21

Debrecen oké, de mi van a vidéki ingatlanárakkal?
Egy debreceni lakás birtokában picit hátradőlhet az ember… (Fotó: Pixabay)

A Hajdúböszörményi és a Hajdúszoboszlói Járás drágul, de olyan szeglete is akad a megyének, ahol csökkentek az árak.

Hirdetés

Hirdetés

Hajdú-Biharban egyedül a Debreceni Járásban haladták meg a 310 ezer forintot a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai 2018-ban, ezzel a cívisváros immár a legdrágább magyar járások közé tartozik. A hajdú-bihari „vidéki” ingatlanárak 2017-ben és tavaly átlagosan 14-14,5 százalékkal emelkedtek, de ennek mértéke már nagyon egyenlőtlenül oszlott meg a járások között: míg a debreceniben 20-30 százalékos volt a drágulás, addig a hajdúböszörményiben és a hajdúszoboszlóiban 10-20 százalék közötti, a balmazújvárosiban, a berettyóújfaliban, a hajdúhadháziban, a derecskeiben és nyíradonyiban csak 0-10 százalékos. A Püspökladányi Járásban pedig egyenesen csökkentek az ingatlanárak – derül ki az OTP Értéktérkép legfrissebb adataiból.

A legdrágább megyeszékhely 2018-ban is Győr (330 ezer forint per négyzetméter) volt, de már Debrecen, Kecskemét, Veszprém és Székesfehérvár is átlépte a 300 ezres szintet. A sor másik végén változatlanul Salgótarján áll 89 ezer forintos fajlagos árral. Míg a cívisvárosban átlagosan 320 ezer forintot ért egy négyzetméter, addig a hajdú-bihari átlagár 280 ezer forint körül járt, ami jelentős növekedés a 2017-es negyedmillió forinthoz képest.

– A ciklikusan működő lakáspiac aktuális felívelő szakasza 2013-ban indult, s a reál lakásárak idén immár hatodik éve nőnek. Az eddigi historikus és nemzetközi tapasztalatok alapján egy-egy szakasz nagyjából 8 évig tartott, így okkal számíthatnánk arra, hogy – tisztán piaci viszonyok között – a következő 2 évben elérhetjük az árcsúcsot. Ez ugyanakkor nem jelentene azonnali lejtmenetet – állapítja meg a jelentés, hozzátéve, hogy a közelgő korrekció várhatóan jóval mérsékeltebb lesz, mint a legutóbbi, 2008-at követő zuhanás.

És hogy milyen bérleti hozamot lehet ma realizálni a lakáspiacon? Az OTP Értéktérkép szerint egy debreceni lakáson – annak folyamatos kiadása mellett – körülbelül 6 százalékos hozamra volt kilátás 2014-ben, tavaly viszont ez a bevétel már meghaladta a 8 százalékot!

További részletek itt olvashatók.

ingatlanDebrecenHajdú-BiharLakásárak

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.