Hirdetés

Hirdetés

Bárcsak minden debreceni diáknak ilyen pazar kirándulás járna közpénzből!

2019.06.24. 13:22

Bárcsak minden debreceni diáknak ilyen pazar kirándulás járna közpénzből!
Naná, hogy Berki Viktóriának tetszett a buli! (Fotó: Magánarchívum)

A lábukat lógatták a „magyar tengerbe”, közben tartalmas programokon vettek részt.

Hirdetés

Hirdetés

A két tanítási nyelvű Lilla Téri Általános Iskola 54 hetedikes diákja és 5 pedagógusa vett részt a közelmúltban egy örökre feledhetetlen kiránduláson a Határtalanul! programnak köszönhetően.

A debreceniek a szlovéniai és a horvátországi magyar nyelvterületek kulturális nevezetességeit és természeti kincseit ismerhették meg, ellátogattak például az Erdődyek és a Zrínyiek egykori birtokaira, Varasdra és Csáktornyára, beköszöntek Zágrábba, ahol szintén a magyar vonatkozású emlékhelyeket keresték fel, majd a lábukat lógatták a „magyar tengerbe”, az Adriába.

A Lilla téri diákok a zágrábi katedrális előtt, melynek elődjét Szent László magyar király kezdte el építtetni (Fotók: Magánarchívum) 
 

A szlovéniai Lendván a hasonló korú helyi iskolásokkal barátkoztak, sétálgattak a Bánffy-Esterházy kastélyban, ellátogattak a belatinci Zichy-várkastélyhoz, illetve felsőlendvai Széchy-várhoz és Martonhely gótikus tremplomához, melynek déli falán Szent Kristóf ősi magyar ábrázolása látható.

Ezzel a rendhagyó osztálykirándulással zárták a tanévet a Lilla téri iskola hetedikesei, akik igazán hálásak lehetnek a Határtalanul! programnak, illetve a pályázaton nagyot küzdő pedagógusoknak.

Nédics Réka Rijekában megörökítette, hol volt a történelmi Magyarország egyetlen tengeri kikötője
 

A Határtalanul! programot a magyar-magyar kapcsolatok építése miatt hozta létre a kormány. Célja a határok "lebontása", személyes kapcsolatok kialakítása , valamint a testvériskolai kapcsolatok elmélyítése. A magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykirándulásokon vehetnek részt Erdély, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Szlovénia és Horvátország magyarlakta területein, hogy személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról már általános iskolás korban. A programra az iskoláknak pályázniuk kell.

BeA

 

Lilla Tériosztálykirándulás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.