Hirdetés

Hirdetés

Amikor Kósa Lajost bevették a történelembe. Ez a függetlenség napja!

mult-kor.hu

2019.06.19. 13:11

Amikor Kósa Lajost bevették a történelembe. Ez a függetlenség napja!
1991. június 19.: Silov altábornagy Volgája átgurul a hídon Záhonynál... (Fotó: mti)

A debreceni politikus is figyelhette a tárgyalást.

Hirdetés

Hirdetés

Június 19. - a független Magyarország napja. 28 évvel ezelőtt ezen a napon hagyták el Magyarországot a megszálló szovjet csapatok. Az utolsó katona, aki átlépte a határt, Viktor Jegorovics Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnoka volt. Ezzel 1944 óta először nem állomásozott az ország területén idegen haderő.

A csapatkivonásról szóló tárgyalások 1990. február 1-jén kezdődtek meg Budapesten, a magyar delegációt Somogyi Ferenc külügyminisztériumi államtitkár, a szovjetet Ivan Aboimov külügyminiszter-helyettes vezette, a feszült légkörben folyó megbeszélések végső szakaszában megfigyelőként részt vett a parlamenti választásokra országos listát állított 12 párt képviseletében Raffay Ernő (MDF), Demszky Gábor (SZDSZ) és Kósa Lajos (Fidesz) is.

Horn Gyula és Eduard Sevardnadze aláírja a Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok teljes kivonását kimondó szerződést  (Fotó: mti)
 

A csapatkivonásról szóló kormányközi egyezményt 1990. március 10-én Horn Gyula magyar és Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter írta alá Moszkvában. Ennek értelmében 1991. június 30-ig kellett kivonni a teljes személyi állományt, beleértve a szovjet állampolgárságú civileket, valamint a fegyverzetet, a harci technikát és az anyagi eszközöket.

A pénzügyi kérdések rendezését a felek későbbre hagyták. A hátrahagyott katonai objektumok át-, illetve visszaadása, leromlott állaga, az okozott környezeti károk körül forgó tárgyalások végül „nulla megoldással” értek véget, a felek kölcsönösen lemondtak egymással szembeni követeléseikről. 

 

katonaszovjetek

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.