Hirdetés

Hirdetés

A reptér a 17 órás késésről: az időjárás elháríthatatlan veszélyforrás

civishir.hu

2019.06.20. 10:52

A reptér a 17 órás késésről: az időjárás elháríthatatlan veszélyforrás
A kép illusztráció

Rengeteget vártak a Debrecenből Máltára készülő utasok.

Hirdetés

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 16-án a debreceni repülőtérről menetrend szerinti járat indult volna Máltára. A járatterv szerint a Bázelből érkező WizzAir gép vitte volna az utasokat. Ám a repülő nem érkezett meg, ugyanis Budapesten leszállították. Debrecenben az utasok éjfélig vártak, utána szállodákba vitték őket, a helyieket hazaengedték. Másnap reggel autóbusszal indultak Budapestre, ahonnan szintén késéssel indult egy újabb WizzAir Máltára.

A részletekről a Debreceni Nemzetközi Repülőteret kérdeztük. Vajda János ügyvezető igazgató, aki a kellemetlenségekért sajnálatát fejezte ki, a következőkről tájékoztatott:

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér repülésirányítása a délután folyamán azt az információt kapta a járatot üzemeltető Wizz Air légitársaságtól, hogy az időjárási viszonyokból adódóan a repülőgép Debrecen helyett Budapestre fog érkezni, ám amint az időjárási körülmények lehetővé teszik, a gép átrepül Debrecenbe és némi késéssel viszi el az utasokat. Térségünkben az időjárási körülmények nem javultak, ezért a tervezett átrepülést első lépésben halasztották, majd kevéssel éjfél után a Wizz Air törölte a járatát.

Hangsúlyozzuk, hogy repülőterünknek a fenti döntési folyamatra nincs befolyása, hiszen a légitársaságok felelősek azért, hogy az utasaikat biztonságban eljuttassák az úti céljukhoz. Egészen addig az időpontig, míg a légitársaság hivatalos formában nem közli a járat törlését, a repülőtér személyzete készenléti állapotot tart a gép fogadására, az ellenőrzésen átesett utasokat nincs jogosultsága elküldeni a reptérről, még akkor sem, ha vélelmezhető, hogy nem alkalmasak a körülmények a járat elindítására.

A késésre vonatkozó jogszabályi kötelezettségünknek eleget téve, a 182 fő várakozó utasunkat étellel és üdítő itallal láttuk el. A lehetőségeinkhez képes igyekeztünk a várakozás kellemetlenségeit enyhíteni, például a kisgyermekes családok számára pihenőhelyet alakítottunk ki. Kevéssel éjfél után a WizzAir hivatalosan közölte a Máltára induló járat törlését. Ilyen esetben a repülőtér kötelessége gondoskodni a nem debreceni utasok elszállásolásáról a város szállodáiban, ami jelen esetben is megtörtént 124 utas esetében. A légitársaságtól kapott információk alapján tájékoztattuk az utasokat, hogy a Wizz Air a gépet 11 órakor Budapestről fogja indítani, az utazáshoz szükséges autóbuszokat ehhez biztosítottuk.

Az időjárási körülmények tőlünk független, elháríthatatlan veszélyforrásnak számítanak, mindazonáltal a repülőtér üzemeltetője törekszik a rugalmas és hatékony járatszervezésre, szem előtt tartva, hogy a repülőtéren folytatott légiközlekedési tevékenység minden esetben megfeleljen a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásoknak.

 

MáltaWizzAirjáratkimaradás

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.