Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A felnőttek rohanásában el ne vesszen a gyerek!

| 2019. 06. 29. | 13:11:00
A hajdúnánási Fekete Andreával értékekről és példaadásról.
A felnőttek rohanásában el ne vesszen a gyerek!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Fekete Andrea vérbeli pedagógus, s hozzá igazi lokálpatrióta: ott nevel, ahol született, Hajdúnánáson. Olyan tudást igyekszik átadni a diákoknak, ami túlmutat az intézményi kereteken: hagyományainkat, értékeinket. Maga is háromgyermekes édesanya, így szinte otthonról tudja, mekkora felelősség a példaadás és mennyire könnyen elveszhet a gyerek a felnőttek rohanásában.

Cívishír: Hétköznapi tapasztalatai alapján a mai általános iskolás korosztály mit tartanak értéknek?
Fekete Andrea: A kisiskolások számára az az érték, amit látnak, amit örömmel végeznek. Érték, ha velük szívesen foglalkoznak, ha nem érzik tehernek magukat, ha kedvességet és szeretetet kapnak. Sokat hallani mostanában, hogy a mai gyerekeket nem lehet lekötni, csak a telefonok és a számítógép világában élnek, viszont ebben az van benne, amit otthon látnak. Egy kicsi gyerek mindennek tud örülni és az válik számára értékké, ami neki örömet jelentett a hétköznapokban. Ha sok mesét hallott, akkor örül a meséknek, ha játszottak vele, akkor ő is tud játszani és netán veszíteni, ha jókat nevettek vele otthon is, akkor ő is tud boldogan nevetni. Értékké az válik, amit kap, amit lát és számára örömforrás – ez lehet jó, de lehet rossz is.

Cívishír: Az értékőrzés fő színtere a család (kellene legyen). Itt lát a gyerek másolandó mintákat. Miben tudunk jó példával elöl járni?
Fekete Andrea: Egy felnőtt mindig, minden helyzetben példa – nemcsak akkor, amikor ő azt hiszi. Egy kisgyerek azt utánozza, akit szeret és ő még nem tudja eldönteni, mi az, amit utánoz – jó vagy rossz dolog-e. Kicsi korban a szüleit nyilván, azokat, akik a legtöbb időt töltik vele. Azt tanítjuk meg vele, amit csak szeretnénk. Tehát ha tudatosan irányítjuk pl. a kislányokat a konyha felé, akkor szívesen fog ott tevékenykedni remélhetőleg nagyobb korában is, mert ezt látta. De ha ott sincs időnk a gyerekre, akkor ne várjuk, hogy nagyobb korában szívesen fog besegíteni mosogatni, elpakolni, főzni.

Cívishír: Az óvodák és iskolák felelőssége óriási a hagyományaink megismertetésében a szimbólumoktól a szokásokig, ételekig. Van erre az intézményekben kapacitás, tér, alapanyag, és főként: szaktudás?
Fekete Andrea: Arra van tér, alapanyag, amire szeretnénk, hogy legyen. Ha vannak lelkes és elkötelezett tanító nénik és óvó nénik, akkor van szaktudás is. Sokan közülünk mindent megtesznek azért, hogy megismerjék a „tiszta forrást” azért, hogy azt hűen tudják átadni, megtanítani a gyermekeknek. Akiknek nem számít, hány óra egy nap és nem csak arra várnak, hogy vége legyen a napnak. Nagyon nagy lelkesedés, hit és elkötelezettség kell ahhoz, hogy valaki a munkája mellett tanuljon is, de megoldható, hisz a gyermekektől is nagyon sokat tanulhatunk. Ha van szakember, akkor sok minden elérhető – rengeteg pályázat van, amely segíti az anyag- és eszközbeszerzést. Kell viszont az is, hogy észrevegyük környezetünk tárgyi és személyi kincseit, pl. helytörténeti múzeumok, tájházak, alkotóházak és olyan idős emberek, akiknek az ujjukban van a mesterségük, tőlük nagyon sokat tanulhatunk mi is és a gyerekek is.

Cívishír: A karácsony még tartja magát, viszont a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét szinte odalett az utóbbi években. A többség már meg sem emlékszik róla – miként alakulhatott ez így?
Fekete Andrea: A karácsony, az év vége mindig ünnepibb mindenkinek. Akkor lecsendesedünk, s várjuk az új évet, talán számot vetünk mindig az elmúlt eseményekkel – készülünk rá, feldíszítjük az otthonunkat, ajándékokkal lepjük meg egymást. Ez mindig ünnepibb, meghittebb hangulattal jár. Lehet, időnk is több van együtt lenni, ünnepelni. Persze a húsvétot is lehet így ünnepelni, ez is attól függ, mi mit szeretnénk, vagy hogyan tanultuk a szüleinktől.

Cívishír: Élményszerűvé hogyan tehető pl. a jeles napok megismertetése úgy, hogy ne felejtsék el a gyerekek a lényegét, jelentőségét?
Az emlék mindig meghatározó: az, hogy mi mit őrzünk meg a családi ünnepekről, az együttlétekről. Ha ünneplőbe tudjuk öltöztetni a lelkünket és megüljük az ünnepeinket, ha hagyunk időt az ünnep tartalmának megélésére, akkor személyessé tesszük és szép, követendő emlékké válnak. Rossz út, amikor egy kisgyerek csak az örökké fáradt, ideges, rohanó szülőt látja maga előtt, akinek ő mindig útban van. Tudom, hogy megváltozott a világ, mindenki rohan, fáradt és ideges, de az ünnepekre hagynunk kell időt, amikor széppé varázsoljuk a pillanatot – ebben óriási a felelősségünk.

Bereczki-Csák Helga

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés