Hirdetés

Új tüdőszűrő busz állt szolgálatba Debrecenben

civishir.hu

2019.05.30. 15:29

Új tüdőszűrő busz állt szolgálatba Debrecenben
(Fotó: unideb.hu)

Naponta akár 120 embert is fogadhatnak.

Hirdetés

Hirdetés

Az ország legmodernebb és legújabb mobil szűrőegysége a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház új szűrőbusza. A 235 millió forint pályázati támogatásból kialakított speciális járműben már elkezdték a vizsgálatokat. Lampé Zsolt főigazgató az unideb.hu-nak elmondta elmondta, az intézménynek korábban is volt egy mobil tüdőszűrő egysége, de az ott készített digitális képek már nem feleltek meg a mai kor követelményeinek. A Jerikó utcai (mára már bezárt) állomáson is egy korszerűtlen, régi géppel dolgoztak, ezért is pályáztak az új egység beszerzésére.

– A buszban naponta 100-120 embert szűrhetnek. A kórház központi szerverére töltik fel az elkészített digitális képeket, amelyeket két tüdőgyógyász értékel. Akiket kiszűrnek, azokat a területileg illetékes tüdőgondozóban kezelik tovább – mondta Aranyosiné Keszthelyi Réka, a Pulmonológia részlegvezető főorvosa.

Magyarországon 2014-ben szűnt meg a lakosság egészére (a 30 év feletti korcsoportra) vonatkozó, általánosan kötelező, a tuberkulózis (TBC) felderítésére szolgáló tüdőszűrés, de elrendelhetik, ha valamelyik régióban vagy településen magas a tbc-s betegek száma. Az önkormányzatok kérésére az ajánlott szűréseket, vagy az elrendelt kötelező vizsgálatokat a mobil egységgel a településen végezhetik el. Az utóbbi években megváltozott a tüdőszűrés funkciója, elsősorban foglalkozás-egészségügyi célból, illetve más betegségek diagnosztizálásra készítik a digitális felvételeket. A mellkasfelvételt a legmodernebb eszközökkel készítik, amelyek minden elváltozás kimutatására alkalmasak. A mobil szűrőegység nem csak tüdőszűrésre alkalmas, a jövőben többek között légzésfunkció vizsgálatot és diabétesz szűrést is el lehet végezni benne. 

A szűrőbusz működésétől függetlenül a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bartók Béla úti telephelyén és a Bethlen utcai járóbeteg központban folyamatos a tüdőszűrés.
Debreceni Egyetemmobil tüdőszűrés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.