Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rendhagyó tárlatvezetés Debrecenben

| 2019. 05. 15. | 11:30:00
A múltidézésben Árva Bethlen Kata és Huszár Gál segített.
Rendhagyó tárlatvezetés Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Élő interpretációval kapcsolódott a Nemzeti Emlékhelyek napjához a Debreceni Református Kollégium Múzeuma. Először vezették körbe ilyen módon a múzeum kiállításain az érdeklődőket. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott program több mint kétszáz látogatót vonzott.

A Kollégium a Nagytemplommal együtt 2013-ban kapta meg a Nemzeti Emlékhely címet. Hazánkban jelenleg 17 épület büszkélkedhet ezzel a ranggal. A Nemzeti Emlékhelyek napját a Nemzeti Örökség Intézete támogatja. A Kollégium Múzeumába látogatók május 11-én két, az intézményhez szorosan kötődő személyiséget ismerhettek meg.

Az egyházművészeti kiállításban Árva Bethlen Kata kalauzolta az érdeklődőket, akinek emlékiratából vett gondolataival, kegyességének megnyilvánulási formáival ismerkedhettek meg. Úrasztali „cápás” poharát és a Nagytemplomnak ajándékozott „recehímzéses” terítőjét a múzeumi program új megvilágításban kínálta fel a látogatóknak, mert nemcsak az istenhit különleges tárgyaiként mutatta be azokat, hanem készítésük módját elképzelhetővé és kipróbálhatóvá is tette. A 18. századi Erdélyben tevékenykedő Bethlen Kata élettapasztalata, istenhite a jelenkori embernek is támaszt nyújthat. „Kétszer jutottam özvegységre, gyermekeimet vagy vallásom miatt vették el tőlem vagy Isten szólította őket korán magához, szenvedtem hitemért és betegségtől is sokáig, ám annál erősebben kapaszkodtam Krisztus keresztjébe.” – hallhatták a látogatók az élő interpretáció zárómondatát.

A Kálvinista Róma, Magyar Genf, Keresztyén Respublika, Miért éppen Debrecen? című kiállítási egységet Huszár Gál személye elevenítette meg. A résztvevők a Kassáról menekülő nyomdász elbeszéléséből ismerték meg a reformáció korabeli Debrecent, leírást kaptak a Szent András templomról, a cívisek hétköznapjairól, s megtudhatták azt is, hogy miért nevezte Huszár Gál Debrecent „egész Magyarország és Erdélység világosító lámpásának”. A nyomdászt a város befogadta, Méliusz püspök szállást, jóakaratú barátai anyagi támogatást nyújtottak itteni munkájához, amelyek közül nevezetes a „Pál apostol Kolossé beliekhez írott levelének prédikációk szerint való magyarázatának" közreadása.

A pártfogó püspök nemcsak az első nyomtatvány szerzője volt, hanem Huszár Gál 1562-es távozása után nyomdászat továbbéltetője is. A látogatók kipróbálhatták a kiállításban elhelyezett nyomdaprést, valamint a muzeális fa nyomódúcokat és fém kliséket is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.