Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíjazták Ádány Róza professzort

| 2019. 05. 07. | 23:18:00
Közalkalmazott a munkavégzés alóli mentesítés ideje alatt nem végezhet munkát – válaszolta kérdésünkre a Debreceni Egyetem.
Nyugdíjazták Ádány Róza professzort
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyugdíjazták a Debreceni Egyetem elismert népegészségügyi szakemberét, Ádány Rózát (67). A Debreceni Egyetem Megelőző Orvostani Intézete egyetemi tanárának távozásáról a MedicalOnline.hu számolt be. Azt írták, a professzornak „május 10-él el kell hagynia, ezután be sem járhat az intézetbe, a DE-n semmilyen munkát nem vállalhat”. Ádány a portálnak – a cikk szerint – nem kíván nyilatkozni.

A Cívishír érdeklődésére az egyetem részéről közölték, a konkrét nyugdíjazási eset hátterét az érintett személyiségi jogaira tekintettel, valamint a belső adatvédelmi szabályzat értelmében nem kívánják a sajtóban nyilvánosságra hozni.

Ugyanakkor hozzátették, közalkalmazotti jogviszonya felmentéssel megszüntethető annak, aki a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében eléri a vele kapcsolatban irányadó nyugdíjkorhatárt. – A Debreceni Egyetem illetékes bizottsága, a dékáni előterjesztések alapján, 2019 áprilisában tárgyalta a nyugdíjkorhatárt elérő oktatók és kutatók további foglalkoztatását. A nyugdíjazásra vonatkozó szabályok szerint a közalkalmazotti jogviszony a legfeljebb 8 hónapos törvényi felmentési idő elteltével szűnik meg. A felmentési idő legalább felére kötelező a munkavégzés alóli mentesítés, a munkáltató azonban akár a felmentési idő teljes tartamára mentesítheti a közalkalmazottat. A sajtóban megjelent esetben is ez történt – válaszolták. Nyugdíjas oktatók – tették hozzá – jelenleg is oktathatnak megbízási jogviszonyban az egyetemen, a nyugdíjazással összefüggő munkavégzés alóli mentesítés ideje alatt azonban a közalkalmazott a jogszabályok szerint nem végezhet munkát.

2030-ig igyekeztek előretekinteni

A szakportál méltatása szerint az egyetemi tanár évtizedek óta szorgalmazza egy átfogó, nemzeti népegészségügyi program kidolgozását, ennek szükségességét kutatási eredményekkel, hazai és nemzetközi adatokkal támasztva alá. „Gyakran említette, hogy bár a halálozási mutatók a kilencvenes évek óta javulnak, az EU15-ökhöz képest, a korai halálozás relatív kockázata a magyarok körében folyamatosan nő, 1980–2010 között a háromszorosára emelkedett. A korai, 70. életév előtt bekövetkező halálozások esetében a vezető halálokok a daganatos megbetegedések közül kerülnek ki, az általuk okozott halálozást tekintve az OECD országok között az első helyen állunk. 2017-ben a helyzet javításáért együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztérium és a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete, amelynek szakértői csapata a megállapodás nyomán Ádány Róza vezetésével kidolgozta a Nemzeti Népegészségügyi Program 2018–2030 címet viselő szakpolitikai stratégiai tervezetet” – olvasható a cikkben.

Magyar Nemzet idén márciusban interjút közölt a professzorral. Ádány Róza arra a kérdésére, hogy mennyibe kerülne a program végrehajtása, úgy válaszolt, még nem tartanak, hogy ezt tudják. „Az általunk elkészített javaslat egy stratégiai terv, amelyből akkor válhat akcióprogram, ha a szükséges egyeztetéseket követően azt a kormány elfogadja, konkrét célokat és feladatokat nevesít, és a megvalósításukhoz forrást rendel” – mondta.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.