Hirdetés

Hirdetés

Elbukta a nyírábrányi szír a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen

MTI

2019.05.16. 17:56

Elbukta a nyírábrányi szír a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen

A nemzeti konzultáció miatt fogta perbe

Hirdetés

Hirdetés

Ahmed H. szír állampolgár 2015 szeptemberében a röszkei átkelőhelynél a határon való átjutás érdekében – másokkal együtt – a határt védő rendőröket kövekkel, illetve más tárggyal dobálta, majd be is lépett Magyarország területére. A férfit néhány nappal később őrizetbe vették, Nyírábrányba szállították, majd büntetőeljárás indult ellene, ami 2018. szeptember 20-án fejeződött be jogerősen.

Ahmed H. 2018 februárjában azért fordult bírósághoz, mert a Soros-terv kapcsán indított nemzeti konzultációban szereplő egyik megállapítás úgy szólt:

Egy másik Soros-szervezet, az Amnesty International többször is követelte annak az Ahmed H.-nak a szabadon bocsátását, aki kövekkel támadt a határt védő magyar rendőrökre, és ezért elítélték. 

A szír férfi a jó hírnevének megsértése miatt perelte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, s a kézbesített konzultációs kérdőívek alapján összesen nyolcmillió forintnyi kártérítést követelt. Az elsőfokú bíróság a felperes keresetét elutasította.

Jogerős döntés

Az ítélet indokolásának lényege szerint az alperesnek fel kellett volna tüntetnie, hogy a bíróság nem jogerősen ítélte el a felperest és ezt nem tette meg. Ez a mulasztás azonban nem sérti a felperes jóhírnevét, mert a felperes elismerten kővel dobálta a határt védő magyar rendőröket és társadalmi megítélése szempontjából a közlésnek ez a része a meghatározó. Emellett elhanyagolható sérelmet eredményez, hogy az alperes elmulasztotta feltüntetni az ítélet nem jogerős jellegét. Az ítélet ellen a felperes élt fellebbezéssel, melyben elsődlegesen az ítélet megváltoztatását és keresetének való helyt adást, másodlagosan hatályon kívül helyezést kért. Álláspontja szerint a kifogásolt közlés valótlansága folytán sértő.

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyes indokai alapján helybenhagyta.

A jogerős döntés értelmében a szír férfinek 15 napon belül 200 ezer forint ügyvédi munkadíjat, valamint 540 ezer forintnyi fellebbezési illetéket meg kell fizetnie az alperesnek.

A hírre reagálva Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebookon közzétett videójában azt mondta, "morális nonszensz", hogy a szír férfi dobálja kövekkel a rendőröket, majd pert indít személyiségi jogainak megsértése miatt. Hozzátette: a perben Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere védte a férfit, ami Dömötör Csaba szerint jól mutatja, hol áll a baloldal ebben a kérdésben. Hozzátette: az a minimum, hogy Ahmed H.-nak a perköltséget is meg kell fizetnie.
NyírábrányszírAhmed H.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.