Hirdetés

Hirdetés

Csaknem félmilliárdos kárt okozott egy debreceni bankár

civishir.hu

2019.05.17. 08:26

Csaknem félmilliárdos kárt okozott egy debreceni bankár

A vádlottak padján ül.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint Sz. F. vádlott 2007-től az egyik pénzintézet debreceni
fiókjánál személyi bankárként dolgozott. Meghatározott ügyfélkört szolgált ki, velük rendszeresen kapcsolatot tartott, kezelte a portfóliójukat. A vádlott a bank kontrollfunkcióinak hiányosságait felismerve, 2011 szeptembere és 2012 augusztusa között (mint privát bankár) fedezet nélkül kezdett el értékpapír, úgynevezett certifikát tranzakciókat kötni ügyfelei folyószámlájáról. Mivel fedezet már nem állt rendelkezésre, a tranzakciók lebonyolítása minden esetben a bank eszközeinek terhére történt. Az egyik ügyfele számláján például 2010 októbere és 2012 augusztusa között 179 külföldi értékpapír tranzakciót teljesített, melyeket le is könyvelt. Ezekből a tranzakciókból mindössze csak két esetben állt rendelkezésre ügyfélmegbízás. A vádlott ügyfélmegbízás nélkül, jogtalan haszonszerzési célzattal kötött külföldi értékpapír tranzakciókat az ügyfél számlájára a bank megtévesztésével és a sértett bank kockázatára, annak eszközei terhére.

Kockázatos értékpapírügyleteket végzett az ügyfél számlájának felhasználásával, azonban a tranzakciók következtében olyan hatalmas veszteség keletkezett, amelynek eltüntetése vagy csökkentése már nem
volt lehetséges. Több esetben aláírt a névtulajdonosok helyett az átutalási megbízásokon, bankbizonylatokon. Az ügyfelek értesítési címét a számítógépes rendszerben megváltoztatta, illetve törölte. Mindezekről a megbízás nélküli ügyletekről az ügyfelek azért nem tudtak, mert a számlaegyenleg postai kézbesítését nem kérték.

A vádlott által kezdeményezett értékpapír tranzakcióból a pénzintézetnek mintegy másfél millió euró és négyezer amerikai dollár kára keletkezett.

A megismételt eljárásban első fokon eljárt Debreceni Törvényszék tavaly decemberben Sz. F. vádlottat folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és két rendbeli hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélet. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla május 21-én tárgyalja a büntetőügyet másádfokon.
csalásbankár

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.