Hirdetés

Hirdetés

Szánalmas adatok: a debrecenieket nem érdeklik a debreceniek

2019.04.21. 12:41

Szánalmas adatok: a debrecenieket nem érdeklik a debreceniek
Nézők a a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Debreceni VSC - Szombathelyi Haladás mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. április 20-án (Fotó: Cívishír)

Játsszon sok debreceni! - követeli a szurkoló, aztán nem megy ki a meccsre…

Hirdetés

Hirdetés

A sportstatisztika.blog.hu szívós munkával egy jó nagy csokorba gyűjtötte a magyarországi élvonalbeli csapatok nézőszámait, abból átlagot vont, illetve a stadionok, sportcsarnokok kihasználtsága szerint rangsorolt. Mi ebből a debreceni csapatok adatait szűrtük ki.

Jaj, szegény Loki!

A kihasználtság tekintetében első számú legénységünk, a DVSC futballcsapata az országos listán nagyon hátul kullog. Kevesen járnak mérkőzésre, vagy túl nagy a stadion – nézőpont kérdése. Ami tény: ebben a szezonban eddig átlagosan 3384 néző látta a piros-fehérek bajnoki összecsapásait a Nagyerdei Stadionban, ami pontosan 16 százalékos kihasználtságot jelent. Az idei átlag várhatóan kisebb lesz a bajnokság végén, mint a tavalyi (3916), hiszen a Loki még a Kisvárdát és a Paksot látja vendégül a 2018/2019-es szezonban, és egyik sem egy közönségcsalogató formáció. Ami a legszomorúbb:  megállapíthatjuk azt, hogy

hiába játszanak zömében saját nevelésű játékosok a csapatban, a debreceni közönség rájuk sem kíváncsi!

A 3384 néző persze még így is magasan a legnagyobb átlagos nézőszám a város élvonalbeli csapatai között, igaz, máshol a befogadóképesség gátolja a növekedést. Ilyen például a hoki!

Elképesztő! Harminc hazai meccs egy szezonban!

A lelátók legjobb kihasználtságát a DEAC jégkorongozói érték el ebben a szezonban: a fiúk átlagosan 87,67 százalékos ház előtt vívták az Erste Liga-találkozókat. Ez 526 nézőt jelent a 600 főt befogadni képes Derék utcai jégcsarnokban harminc hazai meccsen át! A hokisoknál sajnos a jelenlegi infrastrukturális feltételekkel a növekedés esélye eleve kizárt. A rájátszásban órák alatt kapkodták el elővételben a belépőket, háromszor nagyobb csarnok is kicsi lett volna, tehát igény lenne rá…

A hoki gyökeret eresztett Debrecenben      (Fotó: Cívishír)
 

Sokan a Főnixre vágynak

Jól áll a szénája a női kézilabdacsapatnak, amely 76,15-ös százalékos házzal 1415 nézőt szórakoztat a Hódosban. Örömteli, hogy ez az átlag 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi, legalábbis a sportstatisztika.blog.hu szerint. Lévén az egyik legnépszerűbb csapat a városban, sokak véleménye az, hogy ezt a nézőszámot duplázni, vagy akár triplázni is lehetne, ha a gárda a Főnixben játszaná a bajnokijait.

DVSC-Győr bajnoki a Főnixben február 27-én  (Fotó: Cívishír)
 

A kosár kell, a póló nem igazán...

A DEAC kosarasai is ezer fölötti nézőszámra lehetnek büszkék. Az Oláh Gábor utcai sportcsarnokba 1131-en látogatnak ki átlagosan, ami 71,79-es kihasználtságot jelent. Ez öt százalékos visszaesés a tavalyihoz képest, de ebből következtetést levonni még nem szabad, és ha a fiúk kiheverik a paksi K. O.-t, azaz elérik a rájátszást, akkor minden bizonnyal tovább nő a táboruk.

A sor végén a vízilabdacsapat kullog a debreceniek különversenyében, ami azért szomorú, mert itt hely lenne a szurkolásra, igény azonban nincs, tehát fordított a helyzet, mint a jégkorongozók esetében. A DVSE csapatát 277-en látják átlagosan egy-egy hazai mérkőzésen, ez alig több mint 12 százalékos ház a Zákány utcai uszodában.

A legolcsóbb szórakozás

Összességében elmondható: ennél minden bizonnyal több sportrajongó van Debrecenben, a passzivitásuk azonban érthetetlen, és egészen biztosan nem az anyagiakkal magyarázható, hiszen meccsre járni a legolcsóbb szórakozás manapság az 1000-1500 forintos jegyárak mellett. Olvasóinkat arra buzdítjuk, tegyenek egy próbát: vegyüljenek el egyszer ennek a szubkultúrának a sűrűjében!

BeA

sportnézőszám

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.