Hirdetés

Védekezni kell, sok a kullancs

Szabolcsihír

2019.04.17. 11:20

Védekezni kell, sok a kullancs
Nem kell megijedni, egy kullancscsipesszel határozott, gyors mozdulattal ki kell tépni (Kép: Wikipédia)

Súlyos betegségeket terjeszt.

Hirdetés

Hirdetés

Tavasszal, a hőmérséklet emelkedésével az emberre és házi kedvencekre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok egyre nagyobb számban vannak jelen a környezetünkben. A hiedelmekkel ellentétben nemcsak erdőben, de kiskertben vagy a panelházak zöldövezeteiben, tóparton, játszótéren is jelen lehetnek a kullancsok. Egyre gyakoribb, hogy egy egyszerűnek tűnő kullancscsípésből komoly betegség is következhet, éppen ezért érdemes megelőzni a bajt.

A bokrokról ránk pottyanhat, fűszálról a nadrágszárra kapaszkodhat egy-egy kullancs. Közszájon forgó népi praktikák helyett tanácsos inkább azokat a szereket alkalmazni, melyeket rovarriasztásra a kereskedelmi forgalomban meg lehet vásárolni.

Állataink is veszélyben

Komoly veszély leselkedik a kullancsok miatt a házi kedvenceinkre is. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője évtizedek óta nagy gondnak érzi az utcáról mentett védencek kullancs, bolha, atka, rüh mentesítését. A kóbor állatokon a paraziták gyakran durva mennyiségben vannak jelen, számukra az állatgyógyászatban használatos irtó és riasztó vegyszerek a leghatékonyabbak. Az állatokra a fűben, vízparton, egyszerű séta alkalmával is rátelepedhet a kullancs, melyekből haza is vihet a bundáján. A megelőzést kutyák és macskák részére nyakörv, cseppek és tabletták szolgálják.

Betegségeket terjeszthet

A kullancsok terjeszthetik a Lyme-kórt (bakteriális) és a vírusos agyvelőgyulladást. Tapasztalatok szerint a rövid időre bőrbe fúródó kullancs által kicsi a fertőzés veszélye, de semmi sem kizárható. A kullancsok eltávolítását - ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban - bízzuk egészségügyi szakemberre, illetve állataink esetén állatorvosra. A rovarcsípés helyét minden esetben fertőtleníteni kell. 

Praktikák

  • rendszeres fűnyírással előzzük meg a nagy gazt és füvet, nagyobb fűben több a megbúvó vérszívó,
  • kiránduláskor alkalmazzunk rovarriasztó szereket, így csökken a csípés veszélye,
  • nagyobb túrák alkalmával viseljünk zárt ruházatot, zárt cipőt (a nadrág száráz gyűrjük a zokniba,
  • séták, kirándulások után magunkat, családtagjainkat és a házi kedvenceket is érdemestüzetesen átvizsgálni.
kullancs

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.