Hirdetés

Hirdetés

Kimondhatják az utolsó szót a három halált okozó debreceni sofőrre

civishir.hu

2019.04.20. 13:52

Kimondhatják az utolsó szót a három halált okozó debreceni sofőrre

Az elkerülőn, Debrecen-Józsa és Bocskaikert között történt tragikus baleset.

Hirdetés

Hirdetés

Az elsőfokú bíróság ítéleti tényállása szerint H.G. 2003-ban szerzett jogosítványt, az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene és 14 év alatt 700 – 800 ezer kilométert vezetett balesetmentesen. A balesetben érintett járművel 15 ezer kilométert közlekedett. A vádlott 2017. október 3-án, 22 óra után borult időben, éjszakai fényviszonyok mellett közlekedett Bocskaikert felől Debrecen irányába, a 4-es számú főút Debrecent elkerülő szakaszán, a 354-es számú úton. Az elkerülőn közvilágítás nem volt, a vádlott nedves, töredezett, hullámos felületű úttesten, gyér forgalomban haladt. A Skoda 110 – 120 km/h sebességgel haladt Bocskaikert és Debrecen-Józsa között, amikor a vádlott „nagyfokú figyelmetlensége” folytán áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy Bocskaikert irányába, szabályosan közlekedő Seattal.

Nyíregyházi család

Az ütközés következtében a vétlen autó 20 éves nyíregyházi vezetője, valamint a hátul ülő 23 és 41 éves utasai (utóbbi a sofőr édesanyja) a helyszínen életüket vesztették.

Sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy életük megmentésére reális esély sem volt. A vétlen autó másik két utasa életveszélyes, a vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

H.G. megszegte a KRESZ közlekedési szabályait, amely kimondja: az előzés és a kikerülés kivételével a gépjárművel a menetirány szerinti jobb oldalon, az út és a forgalmi viszonyok szerint jobbra tartva kell közlekedni. A vádlott jogosítványát gyanúsítotti kihallgatása során elvették, a járási hivatal pedig azóta a büntetőeljárás jogerős befejezéséig az okmányt bevonta.

Az elkerülőn szinte mindenki gyorsabban hajt

A bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a baleset egy, az emberi tényezők miatt veszélyes útszakaszon történt, ahol a hosszú egyenesben lanyhul a sofőrök figyelme és a 90 km/h sebességkorlátozást sem tartják be. A bíró elmondta, hogy a vétlen sofőrnek esélye sem volt a baleset elkerülésére, őt a biztonsági öv használata sem mentette volna meg. A másik két elhunyt vonatkozásában nem lehetett kétséget kizáró módon megállapítani, hogy viseltek-e biztonsági övet, miként azt sem, hogy ha viselik, akkor túlélték volna-e a balesetet.

A vétkes is megsérült

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy két sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, valamint a durva és alapvető KRESZ szabályszegést. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, kifogástalan közlekedési előéletét, azt hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, továbbá hogy a balesetben ő is megsérült.

Ítélet első fokon

A Debreceni Járásbíróság tavaly október 29-én hirdetett ítéletet abban a büntetőügyben. A vádlott a bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott. Az elsőfokú bíróság H. G.-t kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért őt

2 év 10 hónap fogházbüntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Feltételes szabadságra legkorábban büntetése fele részének letöltését követően bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a büntetés enyhítéséért jelentett be fellebbezést.

Másodfokon április 26-án a Debreceni Törvényszéken tárgyalják az ügyet, ítélethirdetés is várható.
elkerülő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.