Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy mikor költözik Debrecenbe a Magyar Természettudományi Múzeum?

| 2019. 04. 09. | 15:00:00
Négy miniszter dolgozik az elhelyezés és sok más kérdés előkészítésén.
Hogy mikor költözik Debrecenbe a Magyar Természettudományi Múzeum?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár egy 2018. végi kormányhatározat idén március 15-ig adott időt négy miniszternek arra, hogy elkészüljenek a Magyar Természettudományi Múzeum, illetve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vidéki elhelyezésének koncepciójával, előbbi esetében március végén még mindig csak vizsgálódott a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi).

A Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözése reális lehetőség, de tényként csak akkor lehet róla beszélni, ha a megvalósítás feltételrendszere találkozik a kormányállásponttal és a miniszterelnök is rábólint. Úgy volt, hogy tavasszal megszülethet az erről szóló kormánydöntés, de egyre valószínűbb a csúszás.

Így nem mehet tovább

A Cívishír szerette volna megtudni az Emmitől, hogy mikorra várható a szakmai anyag elkészülése és általánosságban milyen fontos kérdéseket érinthet majd a Magyar Természettudományi Múzeum elhelyezéséről szóló kormányelőterjesztés. Szintén szerettünk volna többet megtudni a debreceni költözés elleni és melletti érvekről.

Nos, a válaszok alapján úgy tűnik, hogy mind a minisztériumnak, mind az előkészítésbe bevont többi tárcavezetőnek (a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a pénzügyminiszter is felelős) hosszabb egyeztetésre lesz még szüksége. Az előkészítésbe egyébként az érintett önkormányzatok vezetői is bevonhatók.

Kérdéseinkre az Emmi sajtóosztálya arról tájékozatott, hogy a „Magyar Természettudományi Múzeum költözéséről nincs döntés, arra kapott felhatalmazást a tárca, hogy hatástanulmányt készítsen a lehetőségekről és az esetleges megvalósítás feltételrendszeréről”.

– Mindez folyamatban van. A múzeum egységes és végleges elhelyezésére irányuló vizsgálat évek óta zajlik az intézmény részvételével, számos alternatíva került megvitatásra az elmúlt években. A múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes, közös és végleges elhelyezésre, mivel jelenleg Budapest három pontján működik, szétszabdalt szakmai működési és üzemeltetési funkciókkal, elszakítva a látogatókat a múzeumi szakmai munkától és a gyűjtemények nagy részétől. A múzeum által előkészített szakmai megújulási koncepció ilyen helyzetben nem valósítható meg – írták.

Árulkodó intézkedés?

A Magyar Természettudományi Múzeum látógatószáma a tagintézményeket is beleszámítva 206 ezres volt, ami nem mondható acélosnak, ráadásul 2015 óta csökken. Ennek egyik okaként Korsós Zoltán főigazgató az anyagi források szűkösségét, másrészt a közeli Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztését említette, az utóbbinál tervezett építkezések az ő lehetőségeiket is behatárolják. 

Forrásaink szerint a készülő szakmai koncepciónak egyebek mellett arra is világos iránymutatást kell adnia, hogy

az intézménynek a jövőben a tudományos kutatómunka profilját vagy inkább az élményszerű kiállítóhelyként való megjelenését kellene előtérbe helyeznie.

Ez ugyanis hatással lehet az elhelyezésre. Ha az elvi döntés a tavalyi kormányhatározat révén meg is született a költözésről, azért abban mindenki biztos lehet, hogy a főváros nem szívesen enged el egy ilyen speciális múzeumot.

Az minden esetre figyelemre méltó, hogy a debreceni önkormányzat március végi ülésén polgármesteri előterjesztésre változtatási tilalmat rendelt el egy, a múzeumi negyed melletti belvárosi tömbre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a területen 3 évig semmiféle építési tevékenység nem folytatható a bontást is beleértve.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
Marozsán kikapott, de 185 ezer dollárral gazdagodott
A szoboszlói teniszező a negyeddöntőben búcsúzott.
Hirdetés
Hirdetés
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hajdú-Biharban még mindig sok influenzás van
Hazánkban akut légúti fertőzés tüneteivel 207 900 ember keresett fel orvost.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés