Hirdetés

Elhunyt a Debreceni Egyetem kiemelkedő alakja

2019.04.10. 15:28

Elhunyt a Debreceni Egyetem kiemelkedő alakja
Oláh Éva (Fotó: unideb.hu)

Az egész magyar gyermekgyógyász közösségben, a tudományos életben nagy űrt hagy maga után.

Hirdetés

Hirdetés

Életének 76. évében elhunyt Oláh Éva Professor Emerita, a gyermekgyógyászat kiemelkedő képviselője, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának volt igazgatója. Oláh Éva professzort a Debreceni Egyetem saját halottjának tekinti.

Oláh Éva professzor asszony 1968-ban fejezte be egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, ahol „Sub auspiciis rei publicae popularis” kitüntetéssel avatták orvosdoktorrá.

Ugyanebben az évben nyert kinevezést a Gyermekklinikára, ahol azóta is megszakítás nélkül dolgozott. 1972-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból, 1980-ban humángenetikából szerzett szakorvosi képesítést. Tudományos alkotó munkája elsősorban az utóbbihoz kötődött, ezen belül a daganatkutatás, az onkogenetika irányába haladt, amelyre alapozva alapította meg 1973-ban a klinikai genetikai laboratóriumot.

Emberi kvalitásai, tudása és eredményei alapján 1992-ben egyetemi tanárrá és a Gyermekklinika igazgatójává nevezték ki. Tizenöt éven keresztül, 2007-ig irányította a klinika oktató-, kutató- és betegellátó munkáját. Ezt követően a Klinikai Genetikai Központ szakmai igazgatójaként végezte tevékenységét egészen 70 éves koráig.

Kimeríthetetlen energiáját példázza, hogy nyugdíjba vonulása után Professor Emeritaként 70 éves korától is aktívan részt vett az egyetem életében. A Professzori Klub elnökeként nagymértékben hozzájárult egyetemünk kulturális életéhez, odafigyelt idősebb professzor társaira is, rendszeres tudományos és kulturális események központjává vált a Professzori Klub.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.