Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a legrangosabb debreceni díjakat

| 2019. 04. 11. | 19:18:00
Ünnepi közgyűlés a Kölcsey Központban.
Átadták a legrangosabb debreceni díjakat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták Debrecen önkormányzatának díjait a város napján, április 11-én a Kölcsey Központban rendezett ünnepi közgyűlés alkalmával. 1693-ban ezen a napon nyilvánította szabad király várossá Debrecent I. Lipót magyar király, Habsburg-házi uralkodó.

Debrecent Ady Endre a „maradandóság városának” nevezte, én igazabbnak tartom azt a megközelítést, amely Debrecent az örök megújulás városaként határozza meg. Hiszen olthatatlan vágy vezeti a folyamatos gyarapodás, fejlődés irányába. Mi másért lenne a szimbóluma a haló poraiból életre kelni képes főnixmadár? – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester.

Emlékeztetett, a 17. század végén a korábban három birodalom határán álló Debrecen a törökök visszaszorulásával és az ország Habsburok alatti egyesítésével elvesztette szerepét kereskedelmi hídfőállásként. Azonban évszázadokon át olyan polgárai voltak és vannak ma is, akik úgy szerették városukat, hogy mindig rátaláltak a fejlődés útjára. Akkor ezt a szabad királyi városi cím megszerzése jelentette, Dobozi István főbíró és az elöljárók közbenjárására I. Lipót ki is adta a komoly előnyökkel járó diplomát.

– Ma Debrecen kétséget kizáróan a Budapest utáni legjelentősebb város, amely rövidesen képes lesz felvenni a versenyt Európa legfejlettebb településeivel. Erre azonban nem lenne lehetőség, ha az elmúlt évszázadok során Debrecen polgárainak nem a város sorsa, jövője lett volna a legfontosabb. E mentalitás eredménye az oktatás, a hit ügyének felkarolása, a szabad királyi városi cím megszerzése, és az is, hogy 170 évvel ezelőtt a nemzet bizalma alapján Debrecen hónapokon át az ország ideiglenes fővárosa lehetett – folytatta a gondolatmenetet.

„Íme, én a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom, s az országgyűlést és kormányt a debreceniek becsületérzésének rendíthetlen sziklájára helyezem.” – idézte utóbbi kapcsán Kossuth Lajost.

  • Díszpolgári díjat kapott Barta János professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora
  • Pro Urbe díjjal ismerték el Ruszin Romulusz dandártábornok, Törökné Csécs Lenke táncpedagógus, néptáncos és Varga László volt városfejlesztési főosztályvezető munkásságát
  • Mecénás-díjas lett Bárány László, a Master Good cégcsoport tulajdonosa és Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője
  • Debrecen Város Sajtódíját adományozták Tóth Judit újságírónak
  • A Kölcsey Ferenc-ösztöndíjat Bálint Albin rendező és a Lautitia Zenei Egyesület kapta a Légy jó mindhalálig című musical szimfonikus koncertszínházi változatának megvalósítására

Díjazottak:

Debrecen Város Díszpolgára

 Dr. Barta János történelem-angol-néprajz szakos diplomája megszerzésétől kezdve 2010-es nyugdíjba vonulásáig a Debreceni Egyetem oktatója volt, 1999-től 2010-ig mint egyetemi tanár. 1987-től 2005-ig tanszékvezető, 1994 és 2002 között a Történelmi Intézet igazgatója volt, s több alkalommal töltött be dékánhelyettesi tisztet. Jelenleg az Egyetemes Történeti Tanszék professor emeritusa. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 19 önálló kötete jelent meg, s részt vett a Debrecen történetéről szóló monográfia megírásában is. Magyar és egyetemes történeti munkái híven tükrözik és képviselik Debrecen értékeit. Esetében a sikeres tudományos előmenetel példamutató módon egyesült a közéleti szerepvállalással: így például a Történelmi Társulat országos választmányának titkára, az Őrváros Közalapítvány kuratóriumának elnöke volt, s több mint tíz éve a Debreceni Szemle című folyóirat főszerkesztője. Városunk önkormányzata korábban a Debrecen Város Kultúrájáért Díjjal, majd Csokonai-díjjal ismerte el munkásságát.

Pro Urbe díjasok

 Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok 2016 augusztusától két és fél éven keresztül vezette a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárját. Ezt megelőzően hadműveleti csoportfőnök-helyetteseként, megbízott csoportfőnökként dolgozott. Vezetése alatt a dandár elismertsége, támogatottsága, kapcsolati rendszere óriási mértékben nőtt, és az egység még inkább része lett Debrecen mindennapjainak. Az önkormányzattal vállvetve olyan nagyszabású kezdeményezések megvalósítására kerülhetett sor vezetésével, mint például a Debreceni Militárium létrehozása a Honvédtemetőnek és mauzóleumának teljes megújulásával, vagy emléktábla állítása a Visintiniben lévő magyar kápolnánál az első világháborús hősök tiszteletére. 2017-ben az alakulat bekapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programsorozatba is, amely ennek révén is az ország egyik legsikeresebb rendezvénye lehetett. A Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál újrapozicionálása is az ő nevéhez köthető.

 Törökné Csécs Lenke táncpedagógus, néptáncos 1969 és 1990 között a Debreceni Népi Együttes utánpótlás-csoportjainak szakmai irányítója volt. Az 1990-ben általa megalapított Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes a város elismert, több nagydíjat és nívódíjat szerzett csoportjává vált. Néptáncegyütteseivel számos műsort adott bel- és külföldön. Szervező munkájának köszönhetően Béres András Mikepércsi csárdás című koreográfiáját 2009-ben, majd 2018-ban Debrecen főterén – magyar rekordként – több mint 300 táncos táncolta egy helyen, egy időben. A csapókerti Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál ötletadója, művészeti vezetője, az Országos Karikázó Fesztivál elindítója, szervezője. Táncpedagógusi tevékenysége mellett szőtteseivel nemzetközi és országos versenyek résztvevője. A Hungaricum Művészeti Közhasznú Alapítvány Kuratóriuma és a Csapókerti Baráti Kör Egyesület elnöke. 2000-ben az önkormányzat Debrecen Város Csokonai-díjában részesítette.

Varga László Baján szerzett üzemmérnöki diplomát. 1970-ben a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál kezdett dolgozni, majd 1979-ben a debreceni városi tanács hivatalához került, ahol számos pozíciót töltött be. 1989-ben városgazdálkodási szakmérnöki oklevelet szerzett. 1991-től 2014-ben történt nyugdíjba vonulásáig a debreceni polgármesteri hivatalánál látott el vezetői feladatokat, előbb a Beruházási és Üzemeltetési Iroda, majd a Városfejlesztési Főosztály vezetőjeként tevékenykedett. Debrecen csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldását különösen szívügyének tekintette, de számos közlekedésfejlesztési beruházásban és közintézmények – így például a Főnix Csarnok és a Kölcsey Központ – létrehozásában való közreműködése is fémjelzi munkásságát. Nyugdíjba vonulását követően sem távolodott el teljesen a közszolgálattól; polgármesteri tanácsadóként segíti az önkormányzat és a hivatal munkáját, emellett a Debreceni Hulladék Nonprofit Közszolgáltató Kft. ügyvezetője.

Mecénás díjasok

 Bárány László Debrecenben folytatta tanulmányait, itt kezdte pályáját, majd a baromfiágazatban érdekelt, főként Szabolcsban működő családi vállalkozás élére állt. Az összességében több mint kétezer embernek munkát adó Master Good cégcsoport – a társasági adóhoz kapcsolódóan – az elmúlt években nagyon jelentős összeggel támogatta a város sportegyesületeit. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskolának adományozott több tízmillió forint is számottevően hozzájárult a város utánpótlás-nevelési céljainak megvalósításához, a fiatal sportolók tehetségének kibontakoztatásához. Bárány László és fiai – ifjabb Bárány László és Bárány Péter – a fenti támogatásokon túl a közelmúltban egy tíz évre szóló vállalást is tettek: 2019-től kezdődően magánvagyonukból évente milliós nagyságrendben finanszírozzák a sportiskola három eredményes fiatal, utánpótlás korú sportolójának előmenetelét, akiknek a személyére minden évben a Sportcentrum vezetése tesz majd javaslatot.

Bárány László külföldi tartózkodása miatt nem tudott részt venni az ünnepi közgyűlésen, így nevében a díjat fia, ifjabb Bárány László vette át.

 A gépészmérnök, mérnöktanár végzettségű Szabó Péter 18 éve dolgozik a Schaeffler Csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft.-nél, 11 éve annak ügyvezető igazgatója. Jó stratégaként olyan korszakban helyezte a középpontba a szakember-utánpótlás kérdését, amikor az még csak a jövő és nem a jelen égető problémája volt. Neki köszönhetően a cég évek óta nagy hangsúlyt fektet a debreceni szakképzés támogatására. Egy évtizede elsőként kezdték el városunkban a duális képzést a Schaeffler Akadémia keretében, melynek továbbfejlesztése céljából az FAG, a Debreceni Szakképzési Centrum, illetőleg annak Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma között együttműködési megállapodás jött létre. A cég elkötelezett mecénásként vállal részt egyéb fontos helyi közügyekben is. Társadalmi felelősségvállalási programjuk keretében a gyermekek gyógyításának felkarolását tűzték ki célul. Nagyon sok sportrendezvényt is támogatnak és tavaly óta névadó szponzorai a város női kézilabdacsapatának.

Sajtódíjas

 Tóth Judit 34 éve dolgozik az országos és helyi médiában. A mai városi televízió elődjeként megalakult kábeltelevízióban kezdett műsorvezetőként dolgozni, majd 12 éven át volt szerkesztő-műsorvezető-riporter a Magyar Rádió debreceni regionális stúdiójában. A Debrecenben történt eseményekről, a város fejlődéséről rendszeresen tudósította a Kossuth Krónikát, a „Magyarországról jövök” című magazint, illetve a regionális stúdiók közös magazinműsorát. 1998-ban a Magyar Rádió elnöke kitüntetéssel ismerte el odaadó munkáját. Napi híradások és magazinok műsorvezetőjeként, szerkesztőjeként dolgozott a Magyar Televízió regionális stúdiójában, de olyan országos műsorokban is közreműködött, mint az Ablak és a Szieszta. 2003 óta a Friss Rádió, illetve az FM90 Campus Rádió ügyvezető-főszerkesztője, de a mai napig személyesen is részt vesz a napi műsorkészítésben. Legfőbb feladatának továbbra is a korrekt tájékoztatást tekinti a város és az egyetem életéről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.