Hirdetés

Amikor Debrecen volt az ország közepe

mult-kor.hu

2019.04.14. 16:09

Amikor Debrecen volt az ország közepe
Papp László a Nagytemplomban (Fotó: Papp László/Facebook)

A Nagytemplomban közfelkiáltással fogadták el a függetlenséget, de a forradalom elbukott

Hirdetés

Hirdetés

Idén egybeesik virágvasárnap és a trónfosztás évfordulója. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi istentiszteletet a Nagytemplomban.

Éppen 170 évvel ezelőtt mi debreceniek kiemelkedő szerepet vállaltunk az 1848-49-es szabadságharcban. Fél évig voltunk a nemzet fővárosa, miután a Habsburgok elfoglalták Pestet. Olyan jó azt sokszor megtapasztalni, hogy a debreceniek ma is ugyanazzal a lelkesedéssel állnak a haza ügye mellé, mint ahogy 1849. április 14-én fogadták Kossuth Lajost, aki a nemzeti függetlenség mellett tett hitet, majd ugyanezen a napon a debreceni országgyűlés kimondta a Habsburg-ház trónfosztását

- fogalmazott Papp László polgármester, gondoloatát poedig a Facebookon is megosztotta a követőivel.

Múltidéző

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során harmadszor is kimondatott a Habsburgok detronizációja. A tavaszi hadjáratok sikerei megteremtették annak a lehetőségét, hogy Kossuth Lajos a győzelmek hatására előterjessze az alkotmányra adott válasz tartalmát. Az Országos Honvédelmi Bizottmány előtt április 12-én, Debrecenben ismertette is elképzelését, amely a függetlenség kimondásáról és a Habsburg-Lotharingiai uralkodóház trónfosztásáról szólt. Noha a bizottság tagjai nem voltak elragadtatva az ötlettől, másnap Kossuth az országgyűlés zárt ülésén is előadta tervét, többek között azzal érvelve, hogy amíg Magyarország nem független, addig külföldi elismerésre sem várhat.

Egy nappal később, április 14-én, a Nagytemplomban a képviselők közfelkiáltással fogadták el Kossuth javaslatát a függetlenség kimondásáról.

Az országgyűlés döntése alapján Kossuth kormányzóelnök lett. Az elfogadott javaslatot tartalmazó Függetlenségi Nyilatkozatot, amelyet az ideiglenes államfő fogalmazott, április 19-én hagyták jóvá. 

A nyilatkozat nem érte el igazi célját: Magyarország diplomáciai elismerése és szuverenitásának elfogadása nem történt meg. Mint ismert, augusztusban a szabadságharcot a császári csapatok hathatós orosz segítséggel leverték,

a trónfosztásról szóló határozatot pedig semmisnek tekintették.

forradalomKossuth Lajos

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.