Hirdetés

Hirdetés

Nem akart vészjósló lenni a debreceni politikus, de sikerült – FOTÓK

civishir.hu

2019.03.15. 14:32

Nem akart vészjósló lenni a debreceni politikus, de sikerült – FOTÓK
Deményi György, Sőreghy Ágnes és Gondola Zsolt Zoárd (Fotók: Ratalics László, Cívishír)

A Civil Fórum elnökét nem érné váratlanul egy forradalmi trauma.

Hirdetés

Hirdetés

– Ha a nép olyan uralkodót, despotát lát, aki kisajátítja a hatalmat és csak a maga hasznára hajtja, azt el lehet zavarni. A demokrácia erről szól. Aki a választások elcsalásával, a választási eredmények elgörbítésével a mai napig úgy birtokolja a hatalmat, hogy az ujjait nem lehet levenni az országház kilincséről, afelett a történelem már ítéletet mondott. Hogy az ítélet mikor lesz végrehajtva, azt nem lehet tudni. De bizonyára valamennyien arra készülünk, hogy ér még bennünket forradalmi trauma – jelentette ki ünnepi beszédében Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) a Honvédtemetőben.

Az önkormányzati képviselő a Habsburg-ház 1849. április 14-i debreceni trónfosztása kapcsán mondta ezt, megjegyezve, a „nemzetét nem méltó módon tisztelő hatalom bukni fog”. A debreceni ellenzéki politikus hozzátette, „nem szeretne vészjósló lenni, mert optimista ember”, illetve „ez a nemzet mindent túlélt, ezt is túl fogja élni”.

Gondola Zsolt Zoárd emlékeztetett, 1848-49 mindig is a politikai beszédek középpontjában állt. – Megtanultuk, minden ünnepségen van egy remek szónok, aki elmondja, hogy össze kell fogni, majd a beszéde végén azt is, hogy ki ellen kell támadni – ironizált, azzal folytatva, hogy aki ma nem a nemzet összefogásának fontosságáról szól, az nem értette meg a forradalom és szabadságharc üzenetét.

A Civil Fórum tagjai a debreceni Honvédtemetőben március 15-én

– A kurzusok kisajátították az ünnepet. A Horty-korszakban a Kossuth-kultusz dominált, Rákosiék idején Táncsis Mihály neve szerepelt a legtöbbet. A szocializmusban pedig Petőfi Sándorból proletár lett. Mára talán mondhatjuk, hogy rehabilitálták Széchenyi Istvánt, Görgey Artúrt és másokat is – mondta. Kiemelte: az ünnepi szónokok nem nagyon értik meg, hogy az 1848-as forradalommal alakult ki a ma is magunkénak vallott nemzettudat. Gondola Zsolt Zoárd szerint sokan a saját magyarságukat fokozzák, másokét kétségbe vonják, „márpedig ebben nincs kompromisszum”. – Ez a mi közös ünnepünk, akármit gondolunk a világról, akárhogyan élünk. Én magyarnak vallom magamat és nem tűröm el, hogy ezt bárki megkérdőjelezze. Megpróbálják a magyarságtudatot kettéhasítani, ne hagyjuk!

RaL

Galéria

Debrecenmárcius 15.Civil FórumGondola Zsolt Zoárd

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.