Hirdetés

Ezért drágák a gyógyszerek

unideb.hu

2019.03.25. 20:37

Ezért drágák a gyógyszerek

Debrecenben elemezték az okokat.

Hirdetés

Hirdetés

Miért drágák a gyógyszerek? Hogyan lesz tízezer jelölt közül csak egy vegyületből készítmény? A farmakológiai kutatás és a gyógyszerfejlesztés titkaiba avatta be a Szenior Egyetem hallgatóit Pórszász Róbert, a Debreceni Egyetem docense.

A gyógyszerek előállításának fejlődéséről, az első gyógyszergyárak alapításáról, a biológiai és egyénre szabott terápiáról, valamint gyógyszerfejlesztés hazai folyamatától is tájékozódhattak a résztvevők a Szenior Egyetem pénteki kurzusán.

– A gyógyszerfejlesztés rendkívül költséges és időigényes folyamat, hiszen

15-18 év is eltelik, míg a szabadalmaztatástól a patikába jut egy készítmény.

Mivel a szabadalmi védettség 20 évre nyújt elsőbbséget a fejlesztőnek (kivételes esetekben 5 évvel hosszabbítható), így a gyártónak csak körülbelül 5 éve marad, hogy a befektetett összeget és a profitot megtermelje a készítményből, ezért drágák az innovatív gyógyszerek – emelte ki előadásában Pórszász Róbert.

A DE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense elmondta, hogy

tízezer vegyületből mindössze 250 jut el a preklinikai kísérletekig, közülük alig öt a klinikai kutatás stádiumába, hogy végül egyetlen vegyületből gyógyszer születhessen.

Hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben duplájára, azaz hárommillióra emelkedett a szabadalmi bejelentések száma a világon, a legtöbbet Kína produkálta. Magyarországon viszont drasztikusan csökkent a szabadalmak száma a KSH adatai alapján, míg 2005-ben 313-at, addig 2014-ben már csak 64-et jelentettek be a gyógyszeripar és biotechnológiai területén.

A világ legnagyobb gyógyszergyárai közül, például a Pfizer, 7 841 millió dollárt költ kutatásra és 45 905 millió dollár nyereséget produkál évente. A gyógyszerfejlesztés hihetetlenül magas költségei miatt az iparág szereplői ezért egyre inkább a generikus gyógyszerek gyártása felé fordulnak az adott vegyület szabadalmának lejárta után.

Új kutatás a rák ellen

Pórszász Róbert bemutatta továbbá a Debreceni Egyetemen éppen zajló nanotechnológiai kutatását is, amely a daganatos betegségek kezelési lehetőségeit bővítené. Az egyetemi docens által vezetett kutatócsoport olyan kombinációt talált, amely sokkal hatékonyabbá tesz daganatellenes terápiákat. Az új módszer jelenleg szabadalmaztatás alatt áll.

A Szenior Egyetem tavaszi előadássorozata félidejéhez érkezett. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a Debreceni Egyetem ingyenes kurzusa 2017-es indulása óta őrzi népszerűségét. – Erre a szemeszterre eddig több mint 400-an regisztráltak, és örömmel tapasztaljuk, hogy minden egyes alkalommal megtelik az Élettudományi épület tanterme, tehát egy-egy programon a maximális, 250 fő vesz részt. A Szenior Egyetem megítélése is kiváló, hiszen a hallgatók által kitöltött elégedettségi felmérésen túlnyomó részt (több mint 90 százalék) a lehető legjobb, ötös értékelést kapják az előadóink – tájékoztatott Pósán László, a DE Bölcsészettudományi Kar egyetemi docense. Valamennyi előadást a Debreceni Egyetem Élettudományi épületének földszinti nagyelőadójában tartják. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
gyógyszerek

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.