Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életeket menthetnénk meg egy kis tudással

| 2019. 03. 11. | 16:17:00
Az első 5 perc kritikusnak számít, de sokan nem tesznek semmit.
Életeket menthetnénk meg egy kis tudással
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy visszhangja volt pár hónapja annak az esetnek, amikor a 2018-as Budapest Maratonon egy futónak leállt a szíve, de a gyorsan megkezdett újraélesztésnek és az egyetemen elvégzett katéteres műtétnek, majd intenzív kezelésnek köszönhetően sikerült megmenteni az életét - ezért a Magyar Kardiológusok Társasága a bajra figyelmeztető jelekre és az azonnali ellátás megkezdésére hívja fel a figyelmet. Már középiskolás kortól alaptudás kellene, hogy legyen a laikusok által végzett, szakszerű alapszintű újraélesztés. Mind több olyan helyzet van, ahol ez az egyszerű tudás igenis életet menthetne. Évente mintegy 25 ezren halnak Magyarországon hirtelen szívhalált,

ám sajnos csak kevesebb, mint 7 százalékuk éli túl ezt a katasztrófát.

Miután a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján elkezdték az első 250 laikusjelentkező alapszintű újraélesztési képzését, a Magyar Kardiológusok Társasága is bekapcsolódott abba, hogy felhívja a figyelmet ennek az életmentő tudásnak a fontosságára.

A hirtelen szívhalál túlélésére az egyetlen esély, ha van valaki a közelben, aki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását mellkas nyomással. Az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti,ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést.  A keringés összeomlás esetén az esetek 90 százalékában felkészületlenségük és félelmük miatt meg sem próbál sok ember segíteni, így mire kiér a mentő, a keringés nélkül eltelt hosszú idő miatt a betegnek igen rossz esélye marad az életben maradásra. Mindezek miatt lenne nagyon fontos, hogy már az alapképzés része legyen ez a tudás, hiszen megfelelő képzés után már egy középiskolás is képes a tökéletes újraélesztést kivitelezni

 - mondta Zima Endre habilitált egyetemi docens, a Magyar Kardiológusok Társaságának vezetőségi tagja. A kardiológusfelhívja a figyelmet, hogy a dinamikus mozgás, mint a kerékpározás, a futás, az úszás, intenzív, hosszan tartó séta nagyon jó hatással van a szívünkre, keringésünkre, légzésünkre és az egész szervezetünkre. Fontos viszont, hogy mindenképp fokozatosan és testünk jelzéseire figyelve kezdjünk neki. Ne akarjunk azonnal nagy teljesítménnyel kezdeni rövid időn belül, mondjuk félmaratont futni. Ha lehet, sportoljunk pulzusmérővel, segítségével látjuk azonnal, ha a pulzusszám a szokásosnál vagy elvártnál jobban felugrik. A túlzott terhelés miatt is jelentkezhet szédülés, elgyengülés, akár ájulás is, amely lehet akár a szívinfarktus első tünete is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés