Hirdetés

Egymilliárdból legyőzték a telet Debrecenben

2019.03.29. 13:11

Egymilliárdból legyőzték a telet Debrecenben
Balról: Herczeg András, Tasó László, Szabó Tünde, Papp László és Makray Balázs (Fotó: Fogarasi Renáta)

Köszönet jár sokaknak, de mindenek előtt a TAO-rendszernek.

Hirdetés

A magyar sport első asszonya, a polgármester, az országgyűlési képviselő és a helyi focimágus pénteken ünnepélyes keretek között felavatta a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) fedett futballpályáját Pallagon.

Papp László polgármester beszédében azt emelte ki, hogy a város vezetése nemcsak beszél arról, hogy a sport Debrecenben stratégiai ágazat, hanem komoly infrastruktúra-fejlesztéssel tesz is érte. Ennek egyik bizonyítéka a pallagi csarnok megépítése, amelyhez az önkormányzat mintegy 255 millió forinttal járult hozzá. A 75x75 méteres csarnok 906 millió forintos összköltsége továbbá az MLSZ és a TAO-rendszer révén jött össze. Debrecen első embere büszkén jelentette ki, hogy a magyar fociban ma a cívisváros rendelkezik a legkiválóbb infrastruktúrával, de a fejlesztés nem áll meg, a következő nagy beruházás egy modern kollégium építése lesz, ezzel is vonzóbbá téve a futballakadémiát a régió fiatal tehetségei számára.

Herczeg András, a DLA igazgatója felidézte, hogy korábban milyen mostoha körülmények között edzettek a debreceni futballpalánták, most pedig a pallagi intézményben minden igényt kielégítő pályák és eszközök szolgálják a debreceni utánpótlásnevelés ügyét. Az új csarnokot a az intézmény gyöngyszemének nevezte, amelynek köszönhetően többé nem foghat ki az időjárás a szakmai munkán.

A műfüves futballcsarnok műszaki adatai
Alapterület
: 4340 négyzetméter (74,96x74,96)
Szerkezet: acélvázas, hőszigetelt szendvicspanel borítással
Belső vállmagasság: 8 méter.
Gerinc magasság: 14,3 méter
Ereszmagasság: 9,5 méter
Légtér: 45 ezer köbméter
Fűtési teljesítmény: 18 Celsius fok

Tasó László országgyűlési képviselő az MLSZ képviseletében, a szövetség megyei társadalmi elnökeként a DVSC-t és a pallagi akadémiát „az elkallódás tengerén lévő szigetnek” nevezte, ahol „egy rendkívüli közösség építkezik”. A politikus Debrecenre a régió tehetségeinek gyűjtőhelyeként tekint, ahol kiteljesedhetett a hajdúhadházi Sallai Sándor, a berettyóújfalui Duró József, a sárrétudvari Dombi Tibor és Madar Csaba, a püspökladányi Dan László és Ulveczki Zoltán vagy a kenderesi Vadicska Zsolt. Tasó László többször is az edzői munka fontosságára hívta fel figyelmet, hiszen elmondása szerint hiába tesz meg mindent a kormány és az MLSZ, jó futballistát csak elhivatott edzők tudnak nevelni, nem Orbán Viktor, sem Csányi Sándor. Végezetül azt kívánta a magyar focinak, hogy még hosszú éveken át futballrajongó miniszterelnöke legyen az országnak.

A csarnoképítők
Tervező: Summa – Art Kft.
Kivitelező: HC Építő Kft.
Műszaki ellenőrzés: Első Mérnöki Iroda Beruházó Kft.
Projektvezető: Róka Géza

Szabó Tünde sportállamtitkár szerint a kormánynak kötelessége támogatnia a labdarúgó-infrastruktúra fejlesztését, mert a Magyarországon sportolni kezdő gyerekek közül minden második a focit választja. Dzsudzsák Balázs két gólpassza és a hősies horvátverés kapcsán jutott el arra a következtésre, hogy ha van város, amelyik megérdemel egy ilyen beruházást, akkor az Debrecen!

Az államtikár asszony és Papp László polgármester az avató végén elvégezte a történelmi kezdőrúgást a kis Loki-focisulisok egymás közötti bemutatómeccse előtt.

Cs. Bereczki Attila

Galéria

DVSCDebreceni Labdarúgó Akadémia

Szóljon hozzá!

Hirdetés