Hirdetés

Hirdetés

Családkutatás felsőfokon. Ez Debrecen!

2019.03.27. 14:38

Családkutatás felsőfokon. Ez Debrecen!
Beneda Attila helyettes államtitkár (j), Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke (j2), Bartha Elek rektorhelyettes (j3) és Bács Zoltán kancellár (j4) az együttműködési megállapodás aláírásán  (Fotó: mti)

Mert a család minden társadalomtudományi vizsgálatban megkerülhetetlen tényező.

Hirdetés

Hirdetés

 Megalakult a Debreceni Egyetemen (DE) a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) neveléstudományi kutatóközpontja. Az intézmény létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást szerdán tudományos konferencia keretében írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az intézet és az egyetem képviselői.

 Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára egyedülállónak nevezte az intézményes kapcsolat kialakulását a tárca családügyi háttérintézménye és a "családbarát" Debreceni Egyetem között.

Nincs, vagy kevés olyan magasztos eszme létezik, mint a családok segítése

 - mondta, és meggyőződésének adott hangot, hogy a kutatóközpont munkája is hozzájárul a kormány családpolitikájának megvalósításához, amelynek két pillére a munkára épülő társadalom és az, hogy "a megerősödő családok erős szövete viszi a nemzetet előre". 

Bács Zoltán, az egyetem kancellárja kiemelte: az egyetemen folyó munka minden szegmensének - oktatás, kutatás, gazdaságépítés, nevelés - a középpontjában az ember áll, és ebben rendkívül fontos a családok szerepe.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke mások mellett névadójukat, Kopp Mária professzort idézte:

"szülessenek meg a kívánt és tervezett gyerekek"

 és azt mondta, intézetük szakpolitika-orientáltan segíti a család- és népesedéspolitikát.

Engler Ágnes, a KINCS neveléstudományi kutatóközpontjának vezetője kifejtette: a család minden társadalomtudományi vizsgálatban megkerülhetetlen tényező. Kutatásaik fókuszában a családon belüli informális nevelés, az intézményes nevelés és oktatás, a család és az iskola együttműködése, a családi életre nevelés, és a családbarát szemlélet a társadalomban és a gazdaságban témakörök állnak - jelezte a kutatásvezető.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.