Hirdetés

Hirdetés

Vényköteles, cirill feliratos gyógyszert árult a zsibin

civishir.hu

2019.02.06. 15:19

Vényköteles, cirill feliratos gyógyszert árult a zsibin
Képünk illusztráció. (Fotó: pixabay)

Elítélte a bíróság.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság február 6-án ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki 2017 őszén ukrán feliratú tablettákat kínált eladásra egy debreceni piacon.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki egészségügyi termék hamisításának bűntettében, ezért őt 154 000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság határozata jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették. A bíróság a lefoglalt gyógyszereket elkobozta és kötelezte a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B.T. a debreceni, Vágóhíd utcai használtcikk piacon 2017. szeptember 16-án ukrán feliratú tablettákat kínált eladásra, levelenként 200 forintért. Az egyikből 20 levéllel, levelenként 10 tablettát, a másikból 31 levéllel, levelenként 10 szem gyógyszert akart eladni. A készítmények láz és fájdalomcsillapító hatással rendelkező úgynevezett metamizolt tartalmaztak. A metamizol hatóanyagú gyógyszerek Magyarországon vényköteles gyógyszerek, orvosi rendelvényre adhatók ki és gyógyszertáron kívül nem forgalmazhatóak. A vádlott által árusított összesen 510 tabletta egy személy szükségleteinek kielégítésére indokolatlan mennyiség. Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a B.T. által – ismeretlen személytől és ismeretlen körülmények között beszerzett – árult tabletták egészségügyi terméknek, gyógyszernek minősülnek, Magyarországon azonban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek.

A bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, ténybeli beismerő vallomást tett, két nagykorú, tovább tanuló gyerek eltartásáról kell gondoskodnia, valamint az időmúlást. A bíróság súlyosító körülményt nem állapított meg a büntetés kiszabása során.
gyógyszerDebreceni JárásbíróságZsibi

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.