Hirdetés

Nem született megállapodás, sztrájkra készülnek Debrecenben

civishir.hu

2019.02.11. 19:38

Nem született megállapodás, sztrájkra készülnek Debrecenben
(Fotók: Fogarasi Renáta, Cívishír)

Utcára vonultak a dolgozók.

Hirdetés

Hirdetés

A Teva Gyógyszergyár körülbelül négyszáz dolgozója tüntetett a komplexum csomagolóüzeme előtt február 11-én, délután. A munkáltató által kínált béremelés mértéke és annak elosztási módja miatt tartották a demonstrációt, melynek ideje alatt folytatták a novemberben megkezdett bértárgyalásokat.

A szakszervezet minden dolgozónak béremelést szeretne elérni, a cég vezetése azonban csak néhány százalékot adna, és azt sem mindenkinek.

Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a Cívishír érdeklődésére elmondta, a tárgyalás végén nem született megállapodás, megmerevedtek az álláspontok. Ennek eredményeként megalakulhat a sztrájkbizottság a debreceni gyárban. – A mi ajánlatunk az volt, hogy fix béremelés legyen, melyet ugyan elfogadtak, de azzal a kritériummal, hogy ez nem mindenkit illet meg. A munkáltató azt mondta, csak az kaphat emelést, aki „jól dolgozik”. Hogy ez pontosan mit jelent, azt sajnos nem sikerült megtudni, ezért elfogadhatatlan ez az ajánlat.

A szakszervezet 12 800 forint alapbéremlést szeretne.

A VDSZ elnöke közölte: a dolgozók nagyon elszántak. A tüntetés idején az épületben lévő munkavállalók szerettek volna csatlakozni a demonstrálókhoz, de ezt nem engedélyezték nekik. – Vannak olyanok, akik „játszhatnak az idővel”. Ez azt jelenti, ha egy órával korábban veszik fel a munkát, akkor annyival hamarabb haza is mehetnek. Az volt az eredeti terv, hogy ők csatlakoznak a demonstrációhoz, de ezt központilag megtiltották nekik. Szolidaritásukat kifejezve a gyárban aláírásgyűjtésbe kezdtek.

A cég vezetői írásban rögzítik, mi alapján határozzák meg, ki kaphatja meg az emelést és ki nem.

A szakszervezet elnöke szerint a munkavállalók a tüntetéseken „túl fognak lépni”, munkabeszüntetésre készülnek.

Galéria

Debrecensztrájktüntetésteva

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.