Hirdetés

Hirdetés

Mentőautóval ütközött egy ló Egyeken – itt az ítélet!

civishir.hu

2019.02.01. 10:43

Mentőautóval ütközött egy ló Egyeken – itt az ítélet!

Ketten megsérültek a balesetben, az állat pedig elpusztult.

Hirdetés

Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság január 30-án ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki 2016 novemberében etetés közben egy nem megfelelően rögzített lovat őrizetlenül hagyott, az állat kifutott az istállóból, amely során nekivágtatott egy mentőautónak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért őt 30 nap elzárásra ítélte. A bíróság határozata jogerős, azt az ügyész, a vádlott, a védője és a törvényes képviselője is tudomásul vették.

A bíróság által megállapított tényállás szerint D. I. alkalmanként mezőgazdasági munkavállalóként dolgozott egy őstermelőnél, akinek tanyáján bálázási, állatetetési feladatokat látott el. A tanya a Tiszacsegét Egyekkel összekötő út közelében van, az úttól mintegy 200 méterre helyezkedik el. Az őstermelő állatai karámban, villanypásztorral védett területen, a ló pedig egy zárt istállóban volt elhelyezve. A vádlott 2016. november 28-án reggel elkezdte az állatok etetését. A ló egy karabinerrel záródó kötőfékkel volt a jászolhoz rögzítve, D. I. azonban a jószág ellátása során leoldotta a kötőfékről, majd úgy ment ki az istállóból, hogy nyitva hagyta az épület bejárati ajtaját, az őrizetlenül hagyott ló így ki tudott menni az istállóból. Az állat 8 óra 40 perc körül a tanyához tartozó földterületen és a közeli bekötőúton át kifutott a 3315-ös számú útra, ahol egy megkülönböztető fény és hangjelzést használó mentőautó közlekedett Egyek felől Tiszacsege irányába. A gépjármű éppen előzésben volt, amikor a ló a mentőautó elé vágtatott. Bár a mentőautó vezetője vészfékezett, a balesetet nem tudta elkerülni. Az állat váratlanul, féktávolságon belül jelent meg a jármű előtt, a sofőr megállni már nem tudott, és elütötte a jószágot.

A mentőautó sofőrje és mellette ülő utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A ló elpusztult, a járműben pedig jelentős anyagi kár keletkezett.

A baleset időpontjában a vádlott volt megbízva az állat gondozásával, a balesetet gondozási kötelezettségének elmulasztása okozta. D. I. megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt, miszerint az állattartónak kell az állatot biztonságosan elhelyezni, biztosítania kell a szakszerű gondozását, és megakadályozni, hogy elszökhessen. A vádlott emellett nem tartotta be maradéktalanul az Állat-egészségügyi, illetve a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzatot sem. A rendeletek szerint az állatok tartása sem az állatok, sem az emberek egészségét nem veszélyeztetheti és az állattartónak megfelelő védelemről kell gondoskodnia, hogy baleset ne történhessen.

A bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott gondatlan cselekménye miatt ketten könnyű sérülést szenvedtek, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott közepes fokú korlátozott beszámítási képességét, a részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét és a kisebb mértékű időmúlást.
EgyekDebreceni Járásbíróságmentőautó

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.