Hirdetés

Hirdetés

Még robotfelvonulás is lesz a Nagyerdőn

civishir.hu

2019.02.05. 11:06

Még robotfelvonulás is lesz a Nagyerdőn

Ünnepel a debreceni Agóra. +Programok

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek? Hogyan lehet kék, zöld vagy vérnarancs színű tűz? Meddig „élhet” egy csillag? Miről árulkodik egy egyszerű talajminta? És vajon a Földön mindenhol négy évszakból áll egy év? Az Agóra negyedik születésnapján rendhagyó programok, izgalmas kalandok, vadonatúj foglalkozások és meglepetések várják a látogatókat.

A tudományos élményközpont ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. A szülinapi belépő ára gyerekeknek és felnőtteknek egységesen 900 forint/fő.

Tüzes kísérletek
Időpontok: 11:00, 15:00
Helyszín: nagyelőadó
Láttál már kék, zöld vagy vérnarancs színű tüzet? És vulkánkitörést? A látványos kísérleti bemutatóból megtudhatod, mit is tud tulajdonképpen a tűz és hogyan kezdte el az ember használni. Tüzet gyújtunk kovakővel, szikrával és villámmal, elindítunk egy mini rakétát és tűztornádót is csinálunk.
A félórás kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Vizes fizika
Időpontok: 13:00, 17:00
Helyszín: nagyelőadó
Mindig 100°C-on forr fel a víz? Miért hasznos konyhai eszköz a kukta? Hogyan keverednek az anyagok hideg és meleg vízben? Mi lehet a titka a Bermuda-háromszögnek? Mi lesz a növényekkel, ha megfagy bennük a víz? Mi történik, ha folyadékba ejtünk egy testet? Ismerd meg a folyadékok és a víz érdekes fizikai tulajdonságait! A félórás kísérleti bemutatót 6 éves kortól ajánljuk.

Az égbolt titkai
Időpont: 12:00, 16:00
Helyszín: nagyelőadó
Fedezzük fel együtt a februári égbolt titkait a WorldWide Telescope segítségével! A Microsoft és a NASA együttműködéséből született programon keresztül a földi és űrbéli távcsövek legjobb képei érhetőek el. A Földről megfigyelhetjük többek között a téli égbolt egyik legismertebb és leglátványosabb csillagképét, az Oriont, majd elhagyva a Föld légkörét körbenézhetünk a Világegyetemben is! A 25 perces ismeretterjesztő előadást 10 éves kortól ajánljuk.

A csillagok fejlődése – amíg egy csillag szupernóva lesz
Időpont: 14:00
Helyszín: nagyelőadó
A csillagok “születnek”, fejlődnek, majd befejezik “életüket”. Mindez elsődlegesen a csillagok tömegétől függ. Egy kis tömegű csillag akár 10 milliárd évnél is hosszabb ideig létezik, míg egy nagy tömegű csillag néhányszor 10 millió év alatt leéli “életét”, majd hatalmas robbanással elérkezik a végzet. Ilyenkor olyan elemek jönnek létre, mint az arany, az ezüst, a platina… Naprendszerünk egy korábbi csillagrobbanás eredményeként jött létre. A 40 perces ismeretterjesztő előadást 12 éves kortól ajánljuk.

Fény-játék
Időpont: 10:00-13:00
Helyszín: - 1. emelet, orvosbiológiai labor
Az orvosbiológia labor egy izgalmas, színes, fényben úszó szobává alakul át. A bemutató középpontjában a fény áll. Találkozhattok itt mini zenélő Tesla-tekerccsel, végtelen tükörrel, ledforgóval, LED-kockával és sok más fényes szerkezettel. Az interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk.

Kreatív tudomány speciál
Időpont: 10:00-13:00
Helyszín: - 1. emelet, interaktív tér
A foglalkozáson az újrahasznosítás jegyében papírgalacsin-lövő csúzlit készítünk. Miután elkészültünk, célba is lőhetünk vele. Jó móka! Az interaktív programot 5 éves kortól ajánljuk.

LEGO műhely
Időpont: 11:00, 12:00, 16:00, 17:00
Helyszín: - 1. emelet, fizikalabor
Éhes aligátor, doboló majom, üvöltő oroszlán – a gyerekek ezen a foglalkozáson különleges állatokat építhetnek a WeDo Robotics 1.0 készlet segítségével. Egy mini-projekten keresztül megismerkedhetnek a programozás alapjaival és beléphetnek a felfedezések világába. A 45 perces interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Robotfelvonulás
Időpont: 14:00-16:00
Helyszín: - 1. emelet, interaktív tér
A pályán Lego Mindstorms EV3-as robotok követnek vonalat, vagy éppen harcolnak egymás ellen egy szumórobotpályán. Láthatsz olyan robotot, amely másodpercek alatt rakja ki a Rubik-kockát vagy irányíthatsz két lábon járó humanoidrobotot. Megismerkedhetsz a 978 darabból álló Xiaomi MITU távirányítható és programozható robottal, melyet te is könnyedén irányíthatsz. Sőt egy LittleBits áramköreiből épült R2D2-t is mozgásra bírhatsz.

Mikrokozmosz
Időpontok: 12:00, 13:00, 17:00
Helyszín: földszint, hidrobiológiai labor
Érdekel mi van a szabad szemmel látható világ alatt? Hogy néznek ki az élőlények alapépítőkövei, a sejtek? Hogyan lélegeznek a növények?  A foglalkozáson választ kaphatsz a kérdésekre, sőt megismerkedhetsz a mikroszkópok felépítésével és használatával. A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Talajkutató
Időpontok: 11:00, 14:00, 15:00, 17:00
Helyszín: földszint, botanikalabor
Mitől savanyú a talaj? És hogyan lehet kimutatni? Hogyan néznek ki a föld szemcséi mikroszkóp alatt? Mit kell figyelembe venni mielőtt kertészkedni szeretnénk? Melyik növény milyen talajban érzi jól magát? A gyerekek az interaktív foglalkozáson megismerkedhetnek a talajok típusaival és megtudhatják, hogyan lehet egy egyszerű kísérlettel könnyen kimutatni a meszet a termőföldben. A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

A négy évszak
Időpontok: 12:00, 13:00, 15:00, 16:00
Helyszín: 1. emelet, fehér szemináriumi terem
A Földön mindenhol négy évszakból áll egy év? Egyáltalán miért vannak évszakok? Mit jelent a téli és a nyári napforduló? A foglalkozáson megvizsgáljuk azt is, hogy min megy keresztül egy év alatt az almafa és a szitakötő. A félórás interaktív programot 6 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Láthatatlan tisztaság
Időpontok: 11:00, 14:00, 16:00
Helyszín: földszint, kémialabor
Miért tesszük a szánk elé a kezünket tüsszentéskor? Mikor kell(ene) kezet mosnunk? Miért lehet veszélyes akár egy kézfogás is influenzaszezonban? Az interaktív foglalkozáson teszteljük a kézmosási szokásainkat és kiderül, miért is olyan nagyon fontos dolog a higiénia. A félórás interaktív programot 8 éves kortól ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen.

Galéria

Agóra

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.