Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az uniós lóvé nélkül Debrecennek csak három koszlott tehénre telne?

| 2019. 02. 21. | 23:42:00
Varga Zoltán támadta, Papp László megvédte a 2019-es költségvetést. A többi ellenzéki szolidabb hangot ütött meg.
Az uniós lóvé nélkül Debrecennek csak három koszlott tehénre telne?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszonkét igen és 6 nem szavazat mellett elfogadta az önkormányzat közgyűlése február 21-én Debrecen 2019-es – rekordösszegű – költségvetését. 

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester az előterjesztés vitára bocsátása során kijelentette, a 174,8 milliárd forintos főösszegű büdzsé abszolút rekord, más vidéki városokkal való összevetésben is kimagasló, ugyanakkor a költségek tartása feszes gazdálkodást kíván, hiszen „minden forint célhoz rendelt”. A főösszeg annak tudatában is hatalmas összegű, hogy csak a BMW által megcélzott északnyugati gazdasági övezetben szükséges beruházások összege meghaladja a 35 milliárd forintot.

A politikus kiemelte, Debrecen az idei évben ilyen számok mellett sem szorul hitelfelvételre, ami óriási előrelépés, hiszen azt jelenti, a város képes a saját finanszírozására. – Mindez az elmúlt évek gazdaságpolitikai erőfeszítéseinek az eredménye. Ugyanakkor például az építőipari árak 20-40 százalékos emelkedése miatt sok közbeszerzési eljárást inkább többször kiírtunk, ha az ajánlatok meghaladták a büdzsében kalkulált költségeket – mondta Papp László.

A polgármester fontosnak tartja, hogy ebben az évben 23 százalékkal képesek növelni a városüzemeltetési kiadásokat (2,6 helyett 3,2 milliárd forint) és a zöldterületi költések esetében is hasonlóan járhatnak el (arra 1,6 milliárdot fordíthatnak). Megemlítette továbbá a kertségi fejlesztések 17 százalékos növekedését olyan évtizedes problémák orvosolásával, mint az áprilisban remélhetően már a kivitelezés szintjén folytatódó nagycsere-halápi ivóvízprogram.

– Az igényeket a lehetőségekhez mérten igyekeztünk kielégíteni. Úgy érzem, a 2019-es a növekedés és a városépítés költségvetése – fogalmazott.

Gondola egyszerre simogatott és harapott

Balázs Ákos frakcióvezető (Fidesz–KDNP) első hozzászólóként hangsúlyozta, párttársaival készek „mindent megadni” a büdzsé támogatása érdekében. Majd hosszabban sorolta az idei évre tervezett fejlesztéseket.

Madarasi István (MSZP) növelné a kertségi, a városüzemeltetési és a zöldfeladatokra fordítandó forrásokat és nem vonná kétségbe a helyi ellenzék azon szándékát, hogy a debreceniek érdekében politizálnak.

Ágoston Tibor (független) „látja, hogy a jó irányba haladnak” a dolgok, „de nem szédítik meg a számok”. – Folyamatosan lesznek bajok, meg kell oldani, ezért vagyunk képviselők. Az elmúlt években azzal a felelőséggel tettük a dolgunkat, hogy a város biztonságos anyagi körülmények között működhessen – mondta.

Szabó Gyula (Fidesz–KDNP) arról szólt, hogy csak az ő körzetében, az Epreskertben és Szepesen 1 milliárd forintnyi beruházás vaslósult meg főként útépítések formájában.

Gondola Zsolt (Civil Fórum) szerint a költségvetéseket mindig az minősíti, hogy mi valósult meg az elképzelésekből. – E tekintetben dicséret jár a városvezetésnek, megvan a távlat, sok adóbevétellel számolhatunk a jövőben – közölte, hogy aztán a kritika hangján folytatva megfedje Papp Lászlóékat a belvároson kívüli szemetességért, az utak rossz állapota, vagy a parkolás drágasága miatt. Szerinte hiába ismételgetik azt, hogy a város jól teljesít, ha a lakók az utóbbi szempontok alapján szűrik le a tanulságokat.

Herpergel Róbert (Jobbik) a közös munka fontosságát említette. – Az ellenzéki képviselők keze is benne van a 2019-es költségvetésben. A Jobbik konstruktív a közgyűlési munkában, de nem vagyunk bólogatójánosok, ha kritikánk van, megosztjuk – szólt hozzá.

[Beillesztett cikk: Debrecen bankot robbantott]

– Ha a büdzséből kivonnánk azt a pénzt, amit a kormánypropaganda által támadott Európai Uniótól kapunk, Debrecennek nemhogy rekordösszegű költségvetése nem lenne, hanem három koszlott tehenet hajtanánk a Piac utcán – emelte fel a hangját Varga Zoltán, aki szerint sok debreceni, főleg a periférián, egyáltalán nem részesül a gazdasági fejlődés nyújtotta javakból. S akiken a város nem segít, azok számára a költségvetés rekordjai csak puszta számok maradnak.

Papp László reagálásában hangsúlyozta EU-pártiságát, de álságosnak nevezte azokat az ellenzéki véleményeket, melyek szerint az ország csak dőzsöl az unió pénzén (miközben egyes vám- és adóbevételeket Brüsszelnek fizetünk, érvelt). Hozzátette: a város költségvetésében a hazai források összege meghaladja az uniósokat, a „tehenes” kijelentést pedig populizmusnak minősítette.

– Mindig lesznek, akik nem érzik a fejlődést a saját bőrükön. Egyetlen költségvetési évben nem is lehetséges az összes problémát megoldani, de a cél az, hogy mindenkihez eljussunk – folytatta.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
Ötven diákot akart megölni a miskolci tini, javítóintézetbe kerülhet
A 17 éves fiú lövöldözni akart korábbi iskoláiban, de egy közeli óvodában is legalább három óvodást megölt volna.
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés