Hirdetés

A romagyilkosságokról beszélgettek Debrecenben

civishir.hu

2019.02.15. 14:50

A romagyilkosságokról beszélgettek Debrecenben
(Fotók: Fogarasi Renáta,Cívishír)

A társadalmi közöny okait is feszegették.

Hirdetés

Hirdetés

Debreceniek voltak vagy a városban dolgoztak a romagyilkosságok elkövetői, mégsem kezdődött meg az események feldolgozása a társadalmi tudatosság szintjén – ezt vallják az „Erőszak és kirekesztettség a romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat tükrében” című konferencia szervezői, akik február 15-én a Debreceni Egyetemen cseréltek véleményt.

Csatár Péter, a Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Kar dékánhelyettese örömét fejezte ki, hogy az egyetem teret ad a társadalmi okokat megvilágító kutatásoknak, melyek a leegyszerűsítések falát lebontva igyekeznek megragadni az együttélés problémáit. – Kapaszkodókat olyan társadalmi programok kialakításához, amelyek segítséget nyújtanak a leszakadó és perifériára szorult rétegek felemeléséhez, új jövőkép kialakításához. A hátrányos helyzetű, de felzárkózni kívánó régió vezető egyetemeként ezt a kutatómunkát önként vállalt kötelességünknek tekintjük. A karon szociológusok, kulturális antropológusok, nyelvészek foglalkoznak e témákkal. Van miről beszélni, eszmét cserélni – fogalmazott.

Iványi Zsuzsanna, a Germanisztikai Intézet igazgatója elmondta, a három évvel ezelőtt közös kezdeményezés indult azzal a céllal, hogy a tanár szakos hallgatókat felkészítse a váratlan szakmai kihívásokra.

Ennek eredményeként elindítottak egy fakultatív érzékenyítő és szemléletfejlesztő tantárgyat.

– Sikeresen pályáztunk egy programra, mely célja a hátrányos helyzetű hallgatók felzárkóztatása, a felsőoktatási részvétel növelése, valamint a hallgatói társadalmi szerepvállalás erősítése volt. Ennek révén folytattuk a szemléletfejlesztést, így adománykörutakat szerveztünk rászorulóknak, terepgyakorlatokat végeztünk roma közösségekben és tábort is szerveztünk roma gyermekek számára – mondta.

Az Együtt Debrecenért Egyesület elnöke, Giczey Péter arról beszélt, hogy, 2009. augusztus 21-én nem volt jó debreceni polgárként felébredni, hiszen kiderült, a feltételezett elkövetőket a Perényi 1 szórakozóhelyen fogta el a rendőrség. A hosszas persorozat után kiderült, ők voltak az elkövetők. 
– Ez helyben is sok kérdést felvet. Miért pont itt? Miért ők? Egyáltalán, hogyan keveredik ebbe az egészbe Debrecen? Azért is kezdeményeztük ezt a konferenciát, hogy e kérdésekre is próbáljunk válaszokat keresni. A közbeszédben fülsüketítő csend fogadta a romagyilkosságokat, és azóta sem történt olyan elmélyült, józan, higgadt beszélgetés, mely a közös gondolkodásunkat elővinné.

2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtottak végre fegyveres támadást a romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek. Az elkövetők összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak, 55 ember testi épségét veszélyeztették. A három elkövetőt tényleges életfogytiglanra ítélte a bíróság.

Galéria

Debreceni Egyetemromagyilkosságok

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.