Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni egyetemista önként jelentkezett a haza szolgálatára

| 2019. 02. 19. | 16:10:00
Nincs kötelesség, csak lehetőség.
A debreceni egyetemista önként jelentkezett a haza szolgálatára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Turóczy Bence része egy olyan közösségnek, ahol nem számít a kor, a végzettség, hiszen egyenruhában mindenki egyenlő. A kalandvágy és a kíváncsiság hajtotta a Magyar Honvédséghez, s úgy érzi, új otthonra lelt a laktanya falain belül.

Cívishír: Hogyan kerültél kapcsolatba a Magyar Honvédséggel?
Turóczy Bence: Több mint egy éve vagyok önkéntes katona, s úgy érzem, életem egyik legjobb döntését hoztam. A Debreceni Egyetemen építészmérnöknek tanulok. 2018 elején bent voltam az egyetemen, amikor észrevettem a büfében pár csinos, egyenruhás hölgyet. Gondoltam, kiállítás lehet vagy toborzás. Kaptam az alkalmon, felmentem az előadóterembe, ahol egy nagyobb társaság kíváncsian nézegette a kihelyezett szórólapokat. Érdeklődtem, hogy pontosan miről van szó, majd öt perc után már a kezemben tartottam az aláírt szerződésemet. Meglehetősen hamar „rávettek”, hogy belépjek, mert személyesen Czill István alezredessel, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred zászlóaljparancsnokával tudtam beszélni, ő informált már a legelején a katonai szolgálattal kapcsolatosan.

Cívishír: Öt perc rövidnek tűnik egy komoly elhatározáshoz.
Turóczy Bence: A férfiakban van egyfajta inger, hogy egyszer majd katonák lesznek, s ez a vágy bennünk is marad életük végéig. Ami a legjobban megfogott, az Czill alezredes személyisége volt. Beszélgetésünk során elhangzott a varázsszó, hogy ez az egész önkéntes alapon működik, így nem is volt kétséges, csak jól dönthetek. Ha a honvédséghez tartozhatok, ahol pozitív légkörben fejlődhetek, akkor nekem nem kell több. Aláírtam a papírt és kész.

Cívishír: A környezeted mit szólt a döntéshez?
Turóczy Bence: A szüleim először meglepődtek. Édesapám nyugtázta magában a történteket, édesanyám tiszteletteljes sírással fejezte ki, hogy egy újabb fia került szebb hivatásba. A bátyám nemrég lett rendőrtiszt Budapesten, másik testvérem mentősofőr, az unokabátyám katonaorvos volt. Nem állt tőlem távol ez a „munka”, informáltabb voltam a legtöbb civil lakosnál. A legbüszkébb mégis én voltam magamra, pedig akkor még semmit sem tudtam az egészről. A jelentkezést egy foglalkozás-egészségügyi orvosi vizsgálat, illetve egy pszichológiai vizsgálat követi, a minősítés birtokában van lehetőség szerződéskötésre, majd tényleges katonai szolgálatteljesítésre.

Cívishír: Milyen követelményeknek kell megfelelni?
Turóczy Bence: A honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos katonáinak kiképzése tíz modulból áll, melyek 2-3 napos behívásokat jelentettek. Ez idő alatt volt önvédelmi, alaki kiképzés, fejlesztették a tájékozódásunkat, elsajátítottuk a térképészetet, megtanultuk a fegyverek szét- és összeszerelését. Volt lövészet, terepgyakorlat, gyakorló akna telepítés, leshely kiásása. Gyakoroltuk a terepen, alakzatban történő mozgásokat is. A modulok közül a hétköznapokban leginkább hasznosítható az elsősegélynyújtó modul volt. Mindenki tanul valamennyit a jogosítvány megszerzésekor, de itt elsajátítottuk a legbiztonságosabb és leghasznosabb fogásokat. Volt egy 18 éves honfitársam, aki az itt szerzett tudásnak köszönhetően a képzést követően már életet is mentett.

Cívishír: A lövészet sok fiatalt vonzhat.
Turóczy Bence: A fegyver viselését több modulban is gyakoroltuk, szoknunk kellett a súlyát. Magam is meglepődtem, viszonylag könnyűek azok a gépkarabélyok, melyekkel mi találkoztunk, de használni csak a kiképzés végén kellett. A szét- és összeszerelése már rutinszerűen ment, megtanultuk, milyen részei vannak, hogyan működik mechanikailag. Először vaklőszerrel gyakoroltunk, hogy megérezzük, milyen, ha a fegyver „visszarúg”, milyen hangja van. Használni kellett állva, térdelve, fekve, majd vizsga előtt éles lőszerrel is lőhettünk a lőtéren, biztonságtechnikai okokból csak fekve. Kellemesen csalódtam a lövészetben, azt hittem, sokkal jobban vissza fog rúgni, hiszen mégiscsak AK karabélyról beszélünk, de meglehetősen könnyű volt kezelni. Elmagyarázták, hogyan kell lőni vele, hogyan működik. Természetesen mindig ügyelnek a védelemre, így hallásvédő nélkül nem lőhettünk. Ezen kívül civil nem lőhet automata fegyverrel semmilyen körülmények között – még lőtéren sem –, de a honvédségnél ezt is ki lehet próbálni. Volt, aki emiatt jelentkezett, s végül maradt, mert megtetszett neki.

Cívishír: A honvédségnél eltöltött idő mivel telik?
Turóczy Bence: Semmi nem kötelező, amit vállalunk, azt önként tesszük. Minket megemlékezésekre, különböző programokra, kiképzésekre hívnak, illetve ezekre adnak ajánlatot. Én végigcsináltam a tíz modult, ez a 20-30 napos kiképzés része, majd a végén ebből vizsgáztam, mely az egészet szemléletesen összegezte. Ekkor már önkéntes voltam. Ezek után részt vettem emléktúrán, zászlóavatáson, eskütételen. Másra még nem volt lehetőségem, de várom a behívásokat. Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert alapvetően azért hozták létre, hogy támogatást tudjanak nyújtani, például természeti katasztrófák esetén. Például árvíz esetén ugyanúgy behívhatnak minket, mint a katasztrófavédelem munkatársait vagy a rendőröket, de ott vagyunk akkor is, amikor díszelgési, őrzés-védelmi vagy kísérési feladatok ellátására van szükség. Bármilyen vészhelyzet esetén a honvédségnél kapott kiképzéssel meg tudom védeni magam, a szeretteimet vagy az ország bármely polgárát.

Cívishír: Juttatást kapnak az önkéntesek?
Turóczy Bence: Természetesen igen: a csatlakozáskor szerződéskötési díjat, tényleges szolgálat esetén rendfokozatuknak megfelelő jövedelmet, évente pedig rendelkezésre állási díjat is kapnak az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák.

Cívishír: Büszkeség a behívót kézbe venni?
Turóczy Bence: Sose voltam magamra olyan büszke, mint amikor a legelső behívómat megkaptam, talán csak akkor, amikor az egyenruhát magamra öltöttem. Az első behívó parancs másolata a lakásom dísze, a falon van, bekeretezve. Nehéz az ezzel kapcsolatos érzéseket szavakba önteni, ezt át kell élni! A honvédség hatalmas dolog, olyan, melyet mindenki ismer és mindenki tisztel. Az, hogy az ember a csapatnak a része, a tagja lehet, óriási lélektani felemelkedést jelent. Úgy éreztem, otthonra leltem. Az emberek kívülállóként el sem tudják képzelni, mi zajlik a Magyar Honvédségnél. Nekem csak pozitív tapasztalataim vannak: többdiplomás szakemberek koordinálják a katonák és az önkéntesek mindennapjait. Sokat tanulunk egymástól is, mivel nagyon széles a jelenlevők korosztályi eloszlása és az érdeklődési körük is. Van, aki 18 éves, de megtalálható az ötven év feletti korosztály is, akikkel azonnal megtaláljuk a közös hangot. Ugyanazokkal a nehézségekkel nézünk szembe, és akinek könnyebben megy valami, az támogatja a többit. Tudja, fordított esetben ő is ezt fogja kapni.

Cívishír: Mi a legnagyobb élményed?
Turóczy Bence: Talán azt lehetne kiemelni, amikor összeálltunk egy eskütételre, s legalább ezren együtt énekeltük a Himnuszt. Az felemelő volt. Nemcsak azért, mert elmondhattam ezután magamról, hogy katona vagyok, de egyfajta bajtársiasság is kialakult. Ezután az emberek is másképp viszonyultak hozzám: volt, aki nem igazán kedvelt, de miután megtudta, katona vagyok, már más szemmel nézett rám. Azzal, hogy az ember ezt a hivatást választja, még ha csak önkéntes alapon is, letesz valamit az asztalra. Egyfajta készenlétet vállal, hogyha kell, ő ott van, s ez nagy dolog. Más azt mondta, számára egyfajta biztonságot jelentek, mert tudja, ha baj történne, ott leszek.

Cívishír: Baj, hogy eltörölték a kötelező sorkatonaságot?
Turóczy Bence: Hasznos dolog volt, sajnálom, hogy már nem lehet része az életemnek abban a formában, ahogy volt, ezért is örültem, hogy az ÖTT rendszer megalakult, mint lehetőség. 23 éves vagyok, véleményem szerint az én generációm nem a legpozitívabb előrejelzéseket mutatja, főleg tiszteletadás tekintetében. Van, akire ráférne, hogy egy kis fegyelmet tanuljon, ráadásul a honvédségnél nagyon szépen közvetítik ezt az egészet, korrekten kezelnek minket. Az a rengeteg türelem, melyet a kiképzőink produkáltak mellettünk, eszméletlen. Olyan, mintha mindannyian apánkként tanítanának minket.

Cívishír: Fontos, hogy a civilek is megismerkedjenek a katonasággal?
Turóczy Bence: El kellene oszlatni a régi, rossz beidegződéseket. Miután sokakkal megismertettem ezt a hivatást, találkoztam ismerősökkel a következő behíváson. Látták, hogy vállaltam az önkéntességet, egy év elteltével is itt vagyok, szenvedéllyel beszélek róla, s elkezdte hajtani őket a kíváncsiság. Lehet, hogy érdekelte volna őket korábban is, de nem jártak utána, nem szenteltek rá időt, így a lelkesedésük alábbhagyott.

Cívishír: A megyében hány önkéntes tartalékos van?
Turóczy Bence: Most már több mint háromszázan vagyunk, az alegység harmada nő, a legtöbben 20-25 év körüliek, de van köztünk 50 évesnél idősebb katona is. Van, aki emellett tűzoltó, egyetemista, gyorséttermi dolgozó. Van, aki az extra pénzért van itt, van, aki a remek hangulat miatt. Az mindenkiről elmondható, hogy az első perctől az utolsóig minden behívást élvezünk. Nyilván vannak nehézségei a dolognak, néha meg kell küzdeni a terepviszonyokkal, az időjárással, de amikor ott van az ember, ezeket átértékeli magában. Az élmények kárpótolnak mindenért. A kiképzőink húznak minket, mi pedig toljuk egymást. Apám mindig azt mondta, az egyetemi éveket nem szabad elvesztegetni, mert az élet egyik legmeghatározóbb szakasza lesz. Én azt gondolom  – egyetemistaként –, hogy a honvédségnél eltöltött éveket nem szabad elpazarolni, s vétek kihagyni.

Cívishír: A Magyar Honvédség tagja szeretnél maradni?
Turóczy Bence: A rendszer, amiben most vagyok, számomra kényelmes. Ebben a formában életem végéig szeretnék részt venni benne, de tervezek a tartalékos szolgálatnál többet is, majd meglátjuk, mit hoz az élet. Ha kapok egy remek munkalehetőséget a civil életben, akkor természetesen nem fogom elszalasztani, de a honvédség mindig biztos pont marad. Ha valaki egyszer önkéntes szolgálatot vállal, akkor utcára biztosan nem kerül, hiszen katonára mindig szükség van!

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ez a nap a tűzoltókról fog szólni Hajdúnánáson!
Ez a nap a tűzoltókról fog szólni Hajdúnánáson!
Tűzoltónapra várják az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.